Odtrhne se Jarošov od Uherského Hradiště? Napoví setkání obyvatel

Uherské Hradiště/Jarošov - Obyvatelé Jarošova se dnes večer scházejí v jarošovské škole, aby si vyslechli argumenty zastánců odtržení Jarošova od Uherského Hradiště. Referendum, ve kterém obyvatelé této části rozhodnou o případné samostatnosti, se tam koná už příští sobotu. Pro Uherské Hradiště bude dnešní setkání signálem, jak velkou podporu u místních obyvatel má přípravný výbor pro konání referenda.

Den D pro Jarošov i Uherské Hradiště se blíží. Referendum o odtržení místní části čeká Jarošovské 22. září. Část obyvatel dlouhodobě usiluje o odtržení obce od Uherského Hradiště. Podle nich existují tři hlavní důvody pro samostatnost – připadají si ze strany velké radnice dlouhodobě podfinancovaní, věří, že samostatná obec bude víc profitovat, a velká radnice v Uherském Hradišti jejich zájmy údajně přehlíží. Za poslední kapku označili zprávu, podle které město získalo mnohamilionovou dotaci od Evropské unie na podporu chudých částí, ale Jarošov z nich neuvidí ani korunu. 

Podle vedení města nemůže být o přehlížení řeč. Za posledních pět let město například vybudovalo cyklostezku z Mařatic do Jarošova za téměř deset milionů. Dalších 8,4 milionu korun investovalo Uherské Hradiště do zateplení a přestavby jídelny jarošovské základní školy a 150 tisíci přispělo na rekonstrukci kostela.

Uherské Hradiště v referendu hraje nejen o prestiž, ale i o 28 milionů korun z daňových výnosů, o které by po případném odtržení Jarošova každoročně přišlo. Alespoň na tolik vyčíslil separatistické snahy audit, který si nechalo Hradiště zpracovat. Jarošovští by podle této analýzy získali pro svoji obec 18 milionů. Město navíc slíbilo do své periferie v nejbližších 5 letech investovat 27 milionů.

Jarošov je součástí Uherského Hradiště už čtyřicet let. Žije v něm přes dva a půl tisíce obyvatel. Má vlastní mateřskou a základní školu, kulturní dům, dům s pečovatelskou službou, hřiště i několik obchodů. Zákonem stanovené podmínky pro odtržení splňuje. Aby se však městská část mohla osamostatnit, musel by Jarošov vypsat referendum. Toho by se musela zúčastnit minimálně polovina obyvatel a nadpoloviční většina z nich hlasovat pro odtržení.