Na které láhve si dávat pozor?

Praha - Na otrávený alkohol umírají lidé po celé republice. Ministerstvo zdravotnictví a policie varuje, aby si občané davali pozor, jaký alkohol a z jaké láhve pijí. Navíc ministerstvo vydalo přehled etiket láhví, v nichž policisté nalezli závadný alkohol. S největší pravděpodobností se však jedná o padělky, protože zatím nebylo prokázáno, že by se výrobce uvedený na etiketě na výrobě či distribuci závadného alkoholu jakkoli podílel. Přesto je podle ministerstva i policie dobré dávat si na některé láhve pozor.

Policie a ministerstvo zdravotnictví vyzývá občany, aby se vyvarovali konzumace jednolitrového rumu „tuzemák“ s vyobrazením plachetnice na žlutohnědém pozadí. Jako výrobce je uvedena společnost AB Style, může se ovšem jednat o padělek. Láhve jsou neokolkované a jejich obsah může být vysoce toxický. Výstraha platí zejména pro Havířovsko. 

Varování se dále týká láhví alkoholu s etiketou Švestkové a Hruškové vodky Ostravské likérky. Již dříve policie varovala i před výrobky Likérky Drak v šestilitrových plastových barelech s nápisy "originál vodka jemná„ nebo “tuzemák„. Seznam rozšířila ještě “extra jemná vodka Lunar„ a “Lašský tuzemák".

Otrávený alkohol obsahovaly též láhve s těmito značkami: Meruňka a Albánská borovička.

Navíc někteří přiotrávení pili slivovici, kterou prodejce nabízel na vývěsce v obchodních domech Tesco a Kaufland v Uherském Brodě a komunikoval se zájemci přes maily slovackaslivovice@email.cz a veselypetr@atlas.cz. Prodával ji také přes internetové servery bazos.cz, inzercebazar.cz a hyperinzerce.cz. Zboží předával osobně nebo zasílal poštou, většinou v PET lahvích. Po zadržení prodejce kriminalisté zjistili, že několik litrů podezřelé slivovice si na domácí oslavu koupili zákazníci ze Slovenska.

Policie varuje i před možnýn toxickým obsahem litrové skleněné lahve s etiketou FREDERIC, TRADE MARK, 50 % WODKA, EXTRA FINE. Předmětné lahve jsou neokolkované.

První pomoc - vypít alkohol. Ale kvalitní

Jako první pomoc se při podezření na otravu metylalkoholem doporučuje vypít co nejdřív jedno až dvě deci čtyřicetiprocentního kvalitního alkoholu. Alkoholický nápoj lze zředit vodou nebo džusem, pak je třeba rychle kontaktovat záchrannou službu. Úspěch léčby závisí na včasnosti, kdy je zahájena. Jako protijed se používá alkohol, který se podává i po několik dní, často souběžně s použitím umělé ledviny. Dialýza odstraní z těla metylalkohol i jeho jedovaté zplodiny, které poškozují sítnici a optický nerv.

Metanol je v minimálním množství součástí každého alkoholu. Klasickou, ani domácí destilací ho smrtelné množství podle expertů vzniknout nemůže. „To jsou taková kvanta, že metanol tam byl podle mě nějak namíchán,“ domnívá se chemik Ostravské univerzity Rudolf Peter. Podle norem může být v jednom litru alkoholu maximálně 12 gramů metanolu. Množství, které dokáže člověka otrávit, je zhruba jeden mililitr metanolu na jeden kilogram váhy.

Ročně se v Česku prodá asi 55 milionů litrů lihovin. V pěstitelských pálenicích si za stejnou dobu zákazníci opatří kolem pěti až šesti milionů litrů čistého alkoholu. Majitelé pálenic se dušují, že od nich problémový alkohol pocházet nemůže. Zároveň ale přiznávají, že úřady kontrolují jejich palírny jen minimálně.

Vydáno pod