České krávy míří do Polska. Nevyplatí se je chovat

Bánov (Uherskohradišťsko) – Cinkot zvonečků, bučení. Půl století mohli tyto zvuky slýchávat obyvatelé Bánova na Uherskohradišťsku. Tomu je nyní konec. Kvůli nízkým výkupním cenám mléka zde končí chov dojných krav. Desítky zvířat už odcestovaly do Polska a zaměstnanci dostali výpověď. Stejný postup zvažují i další chovatelé v regionu.

Devíti lidem už musela ředitelka bánovské společnosti ZEAS Jana Vykoukalová dát výpověď. Pro dalších deset chce najít na farmě jiné uplatnění. Starat se o stádo dvou set šedesáti dojnic nemá podle Vykoukalové smysl, pokud výrobní cena převyšuje tu výkupní. „Nesu to těžce, opravdu, protože člověk zůstane bez peněz, bez prostředků. Navíc mám syna, který je už rok bez práce. Manžel je zase nemocný,“ říká jedna z propuštěných dojiček Alena Švehlíková.

Bývalí zaměstnanci nejsou jediní, kterých se situace dotýká. I starostu obce Zbyňka Krále (KDU-ČSL) trápí nezaměstnanost, která kvůli zrušení chovu naroste. „Jako starostu mě mrzí, že nám přibudou nezaměstnaní, kteří budou v našem regionu těžko shánět práci. Na druhou stranu - jako bývalého zootechnika - mě mrzí to, že přijdeme o stádo. To se léta budovalo a bylo velice kvalitní. Jedná se o ztrátu na genetické úrovni,“ dodal Král.

V srpnu už Bánov opustilo prvních šedesát krav. Další budou následovat. Do roka by měly být kravíny prázdné. Prodej stád dojných krav navíc zvažují i jinde. Například v nedalekém slováckém Hluku. „Jednáme o zájemci i o tom, zda nabízená cena bude dostatečná. Také zvažujeme, zda jsme schopni se nějakým způsobem krav jednorázově zbavit,“ potvrdil uvažovaný rozprodej Jaromír Šácha, ředitel společnosti Dolňácko, Hluk. Nejspíš napodobí své kolegy z Bánova a krávy pošlou do Polska.

Vydáno pod