Fotbal v Pohořelicích oslavili i tvrdým alkoholem

Pohořelice – Prohibice. Slovo, které od pátečního večera obrátilo celou zemi vzhůru nohama. V barech a obchodech museli rychle uklízet lahve s tvrdým alkoholem. Svatebčané se museli smířit s vínem nebo pivem. Na některých místech ale závadný alkohol zábavu neotrávil. Například v Pohořelicích na Brněnsku, kde slavili výročí místního fotbalu. Lidé si totiž na lidové zábavy začali nosit podomácku vyrobený alkohol.

Fotbalová slavnost v Pohořelicích na Brněnsku je tradičně spojena i s litry tvrdého alkoholu. Zákaz tak zaskočil nejen české pořadatele, ale i tým soupeřů ze Slovenska. „Je to zvláštní pocit, protože jste první nearabská země, která má prohibici. Objevujeme nový svět,“ s humorem komentoval situaci vedoucí slovenského týmu Stanislav Galis.

Nejprve slovenské mužstvo údajně zvažovalo, zda vůbec přijet. „Kolegové ze Slovenska vzkazovali, že zvažují, jestli sem mají vůbec přijet, když je u nás zákaz pití tvrdého alkoholu. Střízlivý fotbal prý ještě nehráli,“ tvrdil se smíchem v pátek předseda Sokolu Pohořelice Bronislav Hájek.

Nakonec ale pohořelické Menšíkově jedenáctce protihráči nechyběli. A zahraniční hosté si nemohli stěžovat ani na nedostatek alkoholu. Prodávaný alkohol pro tentokrát nahradily domácí pálenky. „To, co je prodávané, se nedá absolutně srovnávat s tím, co je domácí,“ zhodnotil jeden z účastníků akce Martin Pučálek.

Fotbalová slavnost v Pohořelicích (zdroj: ČT24)

Fotbalisté si bez pálenky slavnost představit neumí. „Bez kořalky by to asi nešlo. Ani ten gól by nepadl. A dneska jsme vyhráli jedna nula,“ žertoval jeden z účastníků Martin Labčík. Nakonec tak jediný, koho zákaz postihl, byli místní prodejci. Okleštěný nápojový lístek totiž tolik netáhl. „Lidé si s sebou vezmou svoji, doma vypálenou slivovičku ze zahrádky, z domácích kadlátek. My jsme na tom bití dost, protože tvrdý alkohol dělá tržbu,“ postěžoval si prodejce občerstvení Jindřich Kašpárek.

Kromě podomácku vyrobeného alkoholu lidé nosili i dříve nakoupené zásoby. Zdá se tedy, že prohibice, kterou místní v žertu nazývali novým sprostým slovem, alespoň v Pohořelicích život příliš nezměnila.