Soud odmítl zrušit změnu územního plánu. Developer může byty postavit

Brno/Moravany u Brna – Návrh na zrušení změny územního plánu Moravan u Brna, kterou vedení obce povolilo soukromému investorovi výstavbu bytů, odmítl soud. Lidé ze sousedství, kteří návrh podali, původně argumentovali strachem z toho, že tam firma nastěhuje brněnské neplatiče, a kvalita jejich bydlení tak prudce klesne. Dnes u soudu se omezili pouze na tvrzení, že Moravany nejsou na prudký nárůst obyvatelstva připravené.

Poté, co soud návrh zamítl, zamrzl nespokojeným obyvatelům Moravan úsměv na tváři. „Já se domnívám, že rozsudek, který ponechává územní plán i se změnou v platnosti, bude mít negativní dopad nejen pro naše klienty, ale i pro celou obec Moravany,“ tvrdila právnička nespokojených občanů Jana Červová.

Podle ní se zvýšení počtu obyvatel negativně odrazí na životě všech lidí v obci – nebude dostatek míst ve školkách, školách a výrazně vzroste také doprava. Zatímco v návrhu na předběžné opatření se argumentace opírala o strach z nastěhování sociálně slabých, dnes u soudu nezazněla. Právnička nespokojených občanů na dotaz ČT dokonce tvrdila, že tento argument nikdy nepoužívali.

V Moravanech je to ale důvod ke strachu číslo jedna. „Všeobecně se ví, že některé části Brna jsou zajímavé a bydlí tam lidé, pro které se hledá nějaké náhradní ubytování,“ tvrdil před časem Eduard Eliáš.

Argumentace Moravanských z návrhu na předběžné opatření

„Její podoba je pojata (…) velmi obecně a povrchně. De facto neobsahuje žádné limity výstavby. Vytváří tak podklady pro realizaci výstavby sociálních bytů. Pokud dojde k naplnění tohoto účelu, hrozí v této oblasti vysoký nárůst sociálně nepřizpůsobivých obyvatel.“

(zdroj: návrh na zrušení změny č. 9 územního plánu obce Moravany)

Podle advokáta obce Radka Ondruše soud rozhodl rozumně a spravedlivě. „Pokud by dal za pravdu protistraně, tak by se územní a stavební řízení posunulo do roviny přezkoumávání územních plánů jednotlivých měst. Co by následovalo potom, si vůbec nedovedu představit,“ řekl Ondruš. Podle něj by to přineslo nebezpečný precedens - majitelé nemovitostí by dostali do rukou nástroj, jak kvůli drobnostem nechat přezkoumávat územní plány měst a obcí.

Potvrzení změny územního plánu ještě neznamená, že developerský projekt skutečně vznikne. „Všechny požadavky navrhovatelů se řeší v rámci územního a stavebního řízení, neměly by být součástí dnešní žaloby,“ uvedl Ondruš. Podle něj navíc lidé bojují proti principu, díky němuž si sami mohli v Moravanech domy postavit.

Zopakoval, že obec považuje obavy za neopodstatněné. „Stěhovat a vytvářet jakési ghetto pro obyvatelstvo, jehož základním znakem je, že neplatí nebo má dluhy na nájemném, se vzpírá jakékoliv logice,“ vysvětloval právník Moravan Radek Ondruš. Podle něj se navíc v projektové dokumentaci počítá s velkým parkovištěm. „A sociálně slabí přece auta moc nevlastní,“ tvrdil. Projekt developera počítá v bytovém komplexu také s malometrážními startovacími byty.

Aktivita několika místních, kteří v obci vyvolávají strach, už se setkala s protiútokem. Vedení Moravan podalo podnět k policii kvůli šíření poplašené zprávy nebo trestným činům souvisejícím s rasovou nesnášenlivostí.