V Mošnově už se připravuje plocha pro Dny NATO

Mošnov - Na mošnovském letišti začala hlavní část příprav na víkendové Dny NATO. Armádní specialisté a dělníci staví zázemí pro organizátory a diváky. Největší přehlídka vojenských sil u nás nabídne po oba víkendové dny 40 ukázek činnosti pozemní a letecké techniky.

Do příprav na víkendové Dny NATO se v řadách vojáků zapojily i ženy. Armádní specialisté začali dnes navážet na mošnovské letiště kontejnery s nejrůznější technikou. „V tom prostoru, kde se akce koná, v podstatě není vůbec nic, takže my všechno musíme vytvořit. Jen pro ten dvoudenní program se v podstatě tři týdny buduje,“ říká hlavní organizátor Dnů NATO Zbyněk Pavlačík. Zatímco dnes se na ploše pohybovaly maximálně desítky vojáků a dělníků, o víkendu chtějí organizátoři počítat návštěvníky v řádech statisíců. Jen v loňském roce navštívilo Dny NATO zhruba čtvrt milionu diváků. Na letošní 12. ročník slibují organizátoři dosud nejbohatší program na zemi i ve vzduchu. Představí se zástupci 20 zemí. Česká armáda bude hrát jednu z hlavních rolí. „Určitě tady bude nově zaváděná technika, která ještě třeba vloni nebyla, ať už to budou nové typy Pandurů, Iveco, ukáže se zde i Dingo,“ láká návštěvníky zástupce velitele 7. mechanizované brigády Pavel Lipka.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Bojová armádní technika přijede do Mošnova ve středu. Už zítra ale na ploše přistane zřejmě největší lákadlo víkendové akce – dvojice amerických strategických bombardérů B-52. Jeden z nich pak divákům ukáže i průlet nad letištěm. „Potom je to vůbec první ukázka doplňování paliva českých bojových letounů ve vzduchu a dále návrat legendární světové akrobatické skupiny Red Arrows,“ dodává Zbyněk Pavlačík. Ve čtvrtek začínají na letišti první nácviky. Dny NATO se pak divákům otevřou v sobotu v půl deváté dopoledne.

Vydáno pod