Peake: Korupce je problém celospolečenské kultury

Praha – V žebříčku Transparency International o vnímání korupce se Česká republika propadla téměř na pomyslné dno Evropy. Možná to znamená, že o korupci se mluví zdaleka více než dříve. Přesto se stále jedná o závažný problém. V Hyde Parku ČT24 to řekla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). V souvislosti s nyní aktuální kauzou jedovatého alkoholu připomíná, že bude zásadní zjistit, zda byl černý trh s alkoholem dostatečně monitorován a jestli policie a státní správa vždy dělaly, co bylo v jejich silách. Podotýká zároveň, že zodpovědných orgánů za důsledky této kauzy je příliš a jejich konsolidace by byla namístě.

V mezinárodním žebříčku korupce, který každoročně sestavuje Transparency International, se Česká republika propadla téměř mezi rozvojové země. Nejedná se ale o objektivní stav, nýbrž o subjektivní pociťování občanů určitého státu, dodává Peake. „Jedním z těch důvodů je, že korupce se stala tak diskutovaným tématem, že lidé vnímají korupci jako problém daleko intenzivněji a více než dříve,“ podotýká vicepremiérka. Sama ale přiznává, že podobný argument není omluva. „Korupce není zdaleka problém politiky nebo kriminálního prostředí, ale celospolečenské kultury,“ zdůrazňuje.

Karolína Peake jako vicepremiérka pro boj s korupcí klade velký důraz na ochranu těch, kteří samotnou korupci oznámí, tedy takzvaných whistleblowerů. Tento problém se týká podle Peake mnoha vyspělých demokratických zemí na světě. „Hlavním úkolem pro stát je vypracovat takový zákon, aby oznamovatel korupce byl chráněn nejen před šikanou, ale také před zbytečnou veřejnou pozorností, která jej ještě více vyčleňuje,“ dodala. Připravuje z toho důvodu nový antidiskriminační zákon, podle kterého například jedinec, jenž oznámí korupci či jiný trestný čin policii, nebude moci být ze svého místa přeřazován či přímo vyhozen.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Vystopovat odpovědné za alkoholovou kauzu nebude lehké, obává se Peake

Až pomine největší krize alkoholových otrav, bude zapotřebí se podívat do minulosti, míní Peake. Bude podle ní zásadní zjistit, zda byl černý trh s alkoholem dostatečně monitorován a jestli policie a státní správa vždy dělaly, co bylo v jejich silách. „Hodit celou situaci na současnou vládu není, myslím, fér. Černý trh s alkoholem existuje všude, je jen otázka, do jaké míry je možné jej potírat,“ obhajuje jednání sebe i kolegů Peake.

V dnešní situaci je zároveň složité zjistit, kdo přesně je za současný stav zodpovědný. „Těch orgánů je v současné době příliš mnoho. Je to Potravinářská inspekce, Česká obchodní inspekce, Celní správa a teď i Policie České republiky,“ zdůraznila vicepremiérka. Kompetence kontroly v oblasti potravinářství je tak podle ní zbytečně roztříštěná. „Konsolidace těchto orgánů by jistě byla namístě,“ dodala.

Peake také není spokojena s jednáním ministerstva spravedlnosti, které podle ní slevuje ze svého původního návrhu zákona o státním zastupitelství. „Jednou z výhod protikorupčního speciálu a jeho částečného vyčlenění i fyzického (…) je i vyvázání ze všech vazeb uvnitř systému státního zastupitelství (…), specializace a dostatečné finanční ohodnocení,“ míní Peake. Fungování pod vrchním státním zastupitelstvím by podle ní byl krok polovičatý.

Věcný záměr zákona o státním zastupitelství

Vláda by mohla ještě letos projednat záměr zřídit zvláštní protikorupční úřad. Vznikl by v souvislosti se změnami ve státním zastupitelství a podle plánu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana by mohl začít fungovat už od roku 2014. Legislativní rada vlády i protikorupční výbor ho schválily. Kabinet se ale zatím neshoduje na tom, kam by měl být úřad začleněn - ministerstvo spravedlnosti uvažuje o vrchním státním zastupitelství.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)