Počet obyvatel Brna vzrostl o 80 tisíc, začal podzimní semestr

Brno – Zaplněné koleje, tramvaje, fakulty i kluby. Začal další školní rok na vysokých školách, do Brna se vrátily desetitisíce studentů. Shánějí ubytování, nakupují jízdenky na hromadnou dopravu a hledají také, kde by se mohli zabavit. I když platí přísný zákaz prodeje alkoholu nad dvacet procent, oslavit semestr chtějí všichni. Jen skleničky s vodkou a džusem museli vyměnit třeba za ovocné pivo.

„Příliv studentů působí na město jako živá voda. Nejvíce se na ně připravovali maloobchodníci a majitelé nejrůznějších barů a restaurací či hudebních klubů,“ hodnotí hospodářský přínos vysokoškolských studentů ekonom Jiří Šimera.

Zdaleka ale nejde jen o nákupy či zábavu. Studenti musí také mít kde bydlet a musí se po městě dopravovat. A na životě ve městě je to znát. Ulice v okolí jednotlivých fakult jsou v obležení parkujících studentů. Ne všichni samozřejmě jezdí autem: „O prázdninách máme o 20–30 procent méně cestujících, jen od počátku září jsme prodali na dvacet tisíc předplatních jízdenek,“ říká mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

Ale i na cestování mohou někteří studenti ušetřit. To když se jim podaří najít ubytování v blízkosti fakulty, kterou navštěvují. Mnozí z nich i proto hledají ubytování na privátech: „Nabídka bydlení je vysoká. V Brně je spousta investorů z řad fyzických osob. Ti kupují byty na investici, aby je pronajímali právě studentům,“ potvrzuje realitní makléř Dušan Přikryl.

K hledání bydlení „na privátu“ nutí studenty i nedostatek míst na vysokoškolských kolejích. Například Masarykova univerzita může nabídnout bydlení na kolejích jen jedné desetině svých studentů. „Každoročně vyčleňujeme 1500 lůžek na kolejích pro studenty prvních ročníků, abychom jim pomohli s ubytováním, než se seznámí s městem,“ říká mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Hospodští, kteří se na studenty těšili, si na větší tržby počkají

„Dneska jsme u suchánků, pijeme jen pivo. Měli jsme i víno, ale jinak tady nic není. Sladký alkohol, který má málo procent alkoholu, se prostě nedá pít,“ podělil se o svoje pocity návštěvník klubu v centru Brna Jakub. „Bez toho tvrdého alkoholu to není úplně ono, ale kluby na to docela flexibilně zareagovaly. Je tady takové lehčí pití a různé koktejly, je to opravdu dobré,“ prozradil další.

Anketa mezi studenty v brněnských klubech (zdroj: ČT24)

                                                       Počty studentů

Masarykova univerzita                            cca 44 300

Vysoké učení technické                          cca 23 800

Mendelova univerzita                              cca 10 600

Veterinární a farmaceutická univerzita    cca 3 200

celkem                                                             cca 81 900

Pro hospodské a majitele klubů znamená návrat studentů do jihomoravské metropole tradičně vyšší zisky. Studenti tvoří až dvě třetiny pravidelných návštěvníků. Prohibice ale zamíchala pomyslnými kartami. „Návštěvnost po prázdninách tradičně vzrostla o 200 až 300 procent, ale lidé pijí méně a my to pociťujeme na tržbách. Ve všech podnicích se odvíjí od toho, kolik dražšího tvrdého alkoholu lidé vypijí,“ popsal manažer jednoho z brněnských klubů Ivo Hilšner.

Kvůli prohibici musely kluby i hospody improvizovat a v regálech nahradit tvrdý alkohol třeba likéry s nižším podílem alkoholu nebo rozšířit sortiment ovocného piva a vína. „Od počátku, co je zavedená prohibice, tak si zejména cizinci myslí, že je to legrace. Stále tady máme hosty, kteří smlouvají, prosí barmany, aby jim nalili aspoň jednoho panáka. Ale nedostanou ho,“ popsala manažerka dalšího klubu Pavla Kabache.