Havlát se po ledě prohání v dresu Komety

Brno – Na dnešním tréninku hokejové Komety se po ledě proháněla i hvězda z NHL. Martin Havlát ale do české extraligy v modrobílém ani jiném dresu prozatím nenaskočí. Útočník San Jose Sharks nechce riskovat zranění, kterých má už během své kariéry za sebou několik. „Rodiče bydlí v Brně, přijeli jsme je navštívit i s dcerou, tak jsem využil příležitost s Kometou alespoň trénovat,“ prozradil čerstvý otec.

Jaké komplikace spojené s výlukou NHL nastaly konkrétně pro vás?

Ty komplikace jsou pro mě stejné jako pro ostatní kluky, co tam hrají. Rozhodl jsem se přijet domů. Nám se před deseti týdny narodila holčička, tak jsme se rozhodli přijet do Brna, aby si ji užili i dědečkové a babičky. Uvidíme, jak dlouho tady zůstaneme.

Pobyt na brněnském ledě berete pouze jako trénink, nebo existuje šance, že byste oblékl dres Komety?

Teď budu určitě jenom trénovat a hrát zatím rozhodně neplánuji.

Existuje přece jenom možnost, že byste do nejvyšší české soutěže naskočil v případě, že by se jednání v zámoří nepohnula?

Uvidíme. Já doufám, že se to pohne a že to je na lepší cestě, než to bylo před šesti lety. Tenkrát jsme začínali sezónu s Patrikem Eliášem a Tomášem Vokounem ve Znojmě. Situace je ale letos trošku jiná. Samozřejmě nevylučuji možnost, že to bude trvat i celý rok. Necháme se překvapit.  

Kdyby se NHL nerozběhla, zůstal byste hrát v Česku, nebo byste zamířil do Ruska?

Vůbec nad tím ještě nepřemýšlím. Prozatím jsem rozhodnutý, že hrát nebudu. Vážím si toho, že mi Libor Zábranský a brněnští trenéři dovolili s Kometou alespoň trénovat. Rodiče jsou z Brna, takže tady teď budeme trávit více času. I proto jsem rád, že nepřijdu o tréninkovou část.

Reportáž Ondřeje Tomka (zdroj: ČT24)

Je nějaká naděje, že by vás něco zlomilo k rozhodnutí zůstat v Brně?

Opravdu jsem rozhodnutý, že hrát nebudu. Moje pojistka je zkrátka trošku jiná. I když by některé týmy byly schopné za mě zaplatit pojistku, tak ta se nevztahuje na spoustu částí mého těla. Nasoupit by byl pro mě velký risk. 

Vaše rozhodnutí nenastoupit v české extralize má tedy příčinu v pojistce. V případě stoprocentní kondice a zdraví byste o startu uvažoval?

Rozhodně bych přemýšlel jinak, kdybych byl zdravotně stoprocentní. Troufám si říct, že bych hrál.

Jak jste si dnešní pobyt na ledě užil?

K brněnskému ledu se váže hodně mých vzpomínek, když jsem tady hrál ještě za žáky. Tato hala pro mě bude vždy speciální a rád se do ní vracím.

Jak jste se na ledě cítil při střelbě a bruslení?

Pět, šest dní jsem nebyl na ledě, takže jsem se cítil, jak kdybych dlouhou dobu nic nedělal. Po pár dnech se to ale zlepší, to už znám.

Jak zní konkrétně dohoda mezi vámi a Kometou?

Přes týden budu s hráči trénovat. Dostal jsem od klubu možnost se připravovat tak, jak potřebuji, a tak plánuji být s kluky na ledě každý všední den. Nechtěl jsem narušit přípravu družstva, aby má přítomnost nikomu nevadila. Jsem rád, že mi Kometa vyšla vstříc. Trénink tady je pro mě lepší, než kdybych se měl připravovat sám.

Jak by probíhala vaše příprava, kdyby NHL odstartovala podle plánů?

Každý rok, šest týdnů před startem NHL, se přesouvám do Montrealu na kemp. Jezdí nás tam více - Zbyněk Michálek, Frolda a Ondra Pavelec.