Lékařka FN Olomouc má jít do vězení za neposkytnutí pomoci

Olomouc - Okresní soud v Olomouci musel dnes znovu projednat případ neuroložky, která měla chybovat při ošetření bezdomovce v olomoucké fakultní nemocnici. Ten poté zemřel. Přezkoumání kauzy nařídil Nejvyšší soud. Řízení ale nepřineslo nic nového a soudce tak potvrdil původní verdikt – osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na rok a půl.

Dvakrát přivezla sanitka v lednu 2007 na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Olomouci 54letého bezdomovce Lubomíra Spurného. Dvakrát ho lékařka Hana Vránová-Přikrylová vyšetřila a poté poslala pryč. Muže vyvezla bezpečnostní služba na vozíku za brány nemocnice. Za dvě hodiny ho tam lidé našli mrtvého. Podle odborníků by muž nejspíše nepřežil, i kdyby mladá neuroložka zakročila. Měl rozsáhlý zánět plic, hrtanu i průdušnice. „Mrzí mě, co se stalo. Já jsem dělala, co jsem mohla,“ brání se obviněná lékařka Hana Vránová – Přikrylová. Za neposkytnutí pomoci už dříve Hana Vránová-Přikrylová trest dostala. Nejvyšší soud ale vyhověl jejímu dovolání. Soudce tak dnes musel znovu vyslechnout znalce. „Můj soukromý názor je, že to byl atypický případ, který v tom daném momentě nemohla svými znalostmi a zkušenosti odhalit,“ vyjádřil se neurolog Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Marek Baláž.

„Neposkytla poškozenému pomoc, kterou jako lékař poskytnout měla. Proto byla uznána vinnou z trestného činu,“ uvedl soudce Petr Bednář. Podle obhájce ale soud neprokázal úmysl. Tedy, že by neuroložka pomoci zanedbanému muži nechtěla schválně. Proto s klientkou nejspíše opět podají odvolání. Lékařka i nadále působí v olomoucké fakultní nemocnici. Vedení čeká na oficiální závěry soudů.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)