Tendr na stavbu kompetenčního centra prověří policie

Brno – Podezřelou zakázku na vybudování kompetenčního centra prověří policie. Občanské sdružení Pantoflíček podalo před pár dny trestní oznámení na neznámého pachatele. Tendr na přebudování bývalého areálu TOS Kuřim v kompetenční centrum vzbudil pozornost loni, kdy v prvním řízení vyhrála jediná zúčastněná firma, navíc s předraženou nabídkou. Kraj soutěž následně zrušil a vypsal novou zakázku, ušetřil tak 15 milionů korun.

Zakázka na stavbu kompetenčního centra byla podezřelá od samého počátku. Do původního tendru se přihlásila jediná firma a cena, za kterou chtěla projekt postavit, byla o devět milionů vyšší, než suma stanovená krajem. Zatímco projekt určil předběžnou cenu na 34,5 milionu korun, vítězná firma Frama nabídla provést přestavbu za 43,6 milionů. Investiční odbor přesto doporučil Radě kraje smlouvu s firmou schválit a na zbylých 9 milionů si vzít půjčku. Firma navíc dvakrát dostala možnost vysvětlit nesrovnalosti ve své nabídce. 

Rada kraje se nakonec po několika měsících rozhodla zakázku úplně zrušit a vypsala novou. Do té už se přihlásilo firem 8, z nichž nejlevnější nabídla centrum zbudovat za 28 800 000 korun. To znamená oproti minulému výběrovému řízení cenu o 15 milionů nižší. 

Podle aktivistů někdo chtěl, aby Frama vyhrála

Občanské sdružení Pantoflíček se teď rozhodlo podat kvůli podezřelé zakázce trestní oznámení na neznámého pachatele. „Motivem bylo, že okolnosti, které probíhaly kolem zadávání této veřejné zakázky, se nám zdály přinejmenším nestandardní. Proto věříme, že by bylo vhodné celou situaci prověřit,“ vysvětlil místopředseda občanského sdružení David Hlubinka. Aktivisté proto 20. září podali trestní oznámení na Nejvyšší státní zastupitelství. V něm mimo jiné stojí, že se „komise pod vedením svého předsedy Zdeňka Dufka opakovaně a nestandardně snažila 'udržet' nabídku společnosti Frama v procesu hodnocení.“

Vedení kraje nařčení odmítá. „Já mohu posoudit pouze jednání Rady a tam přišly materiály z příslušného výboru. O tendru jsme tehdy na Radě diskutovali a nakonec zvítězil ten názor, že by se nemělo přistoupit na nabídku jedné firmy, která byla navíc dražší. Kraj se k tomu postavil správně – první výběrové řízení zrušil a vypsal nové, které už bylo úspěšné,“ řekl radní Václav Božek (ČSSD), pod kterého projekt kompetenčního centra spadá. 

Předseda finančního výboru Jihomoravského kraje Zdeněk Dufek (ČSSD), jehož jméno sdružení Pantoflíček v podnětu několikrát zmiňuje, se o podaném trestním oznámení dozvěděl od České televize. „Pokud budu vyzván k podání vysvětlení, tak ho rád podám. Jen bych doplnil, že komise neprovádí výběr zhotovitele, o tom rozhoduje zadavatel. Mně osobně je úplně jedno, kdo to staví,“ řekl Dufek. Odmítl i kritiku postupu komise, která Framu vyzývala k doplnění nabídky. „Je to naprosto standardní postup. Naopak, když nedáme firmám šanci doplnit, tak se potom obracejí na antimonopolní úřad,“ uvedl Dufek.

Otevření kompetenčního centra bylo původně plánováno na třetí čtvrtletí 2012. Průtahy s tendrem stavbu posunuly o několik měsíců, stavbaři my měli začít na místě pracovat v nejbližší době.

Kompetenční centra jsou výzkumná centra se silnou orientací na uplatnění výzkumných výsledků v praxi. Velmi často jsou mezioborová a zaměřují se na řešení konkrétních úkolů podle zadání firemní sféry. Jihomoravský kraj plánuje vybudování takového centra rekonstrukcí objektu bývalého výpočetního střediska TOS Kuřim. Hlavním cílem je vybudovat centrum zaměřené na obráběcí stroje a strojírenské výrobní technologie. Projekt byl podpořen dotací 54 milionů korun. Centrum poskytne laboratoře, administrativní prostory i měřicí a zkušební technologie. Jihomoravský kraj tím chce podpořit konkurenceschopnost tuzemských strojírenských firem.