Šéfům gangu, který pančoval alkohol, hrozí výjimečný trest

Praha - Policie odhalila původce metylalkoholové aféry. Celkem do oběhu uvedli asi 15 tun alkoholu, 5 tun dosud z černého trhu nezmizelo. Dvěma šéfům gangu hrozí 12–20 let odnětí svobody, případně i výjimečný trest. Policie to oznámila na tiskové konferenci v Praze.

„V současnosti má policie jasno v otázce, jakým způsobem se dostal závadný a škodlivý alkohol na trh v České republice,“ prohlásil policejní prezident Martin Červíček a pokračoval tím, že policie také již objasnila zdroj i osoby, které závadný alkohol namíchaly, i osoby, jež k pančovanému alkoholu dodaly suroviny.

„Přestože jsme identifikovali zdroj, nedošlo ještě k tomu, že bychom odkryli celou distributorskou síť, popřípadě veškeré množství alkoholu škodlivé zdraví a životu,“ konstatoval Červíček a dodal, že k odkrytí obou skutečností čeká policisty ještě hodně práce. „Podle dosavadního průběhu šetření máme v současné době až 15 tisíc litrů škodlivého alkoholu na trhu v ČR,“ prohlásil policejní prezident a apeloval na lidi, aby nepopíjeli alkohol z nejasných zdrojů.

Policie k výsledkům vyšetřování otrav (zdroj: ČT24)

Úspěch zlínských policistů

Na vrchol smrtící alkoholové pyramidy vystoupali zlínští policisté. Ti se pátráním od prodejce závadného alkoholu ve večerce na zlínských Jižních Svazích postupně dostali až k původcům, kteří metylalkohol distribuovali. Muž ze severní Moravy je už přesně týden ve vazbě, jeho komplic tam skončil po čtvrtečním zákroku uprostřed Opavy. Je jim kladeno za vinu zatím 25 zmařených životů.

Gang nechtěl zabíjet, vydělával na výrobě nelegálního alkoholu. Fatálně ale chyboval při výrobě. „Udělali chybu při tom samotném míchání, když zvolili vyšší koncentraci, která způsobila otravu. Počítali s tím, že více zbohatnou, tak nakoupili levnější materiál, ze kterého to vyrobili,“ řekl České televizi kriminalista Martin Baláž.

„Polovina alkoholu je pořád někde mezi distributory, případně koncovými spotřebiteli, takže ano – velmi výrazné varování všem, kteří přišli do styku s tímto nebezpečným alkoholem – ať ho lidé vylijí do záchodu, ať ho zlikvidují,“ vyzval ředitel zlínské policie Bedřich Koutný.