Nové bioplynové stanice spálí i rohlíky či limonádu

Jižní Morava – Dvě nové bioplynové stanice by měly brzy vzniknout na jižní Moravě. Od ostatních v republice se ale budou lišit. Kromě zbytků rostlin z polí, hnoje a jiného bioodpadu totiž budou zpracovávat i prošlé potraviny ze supermarketů. Do nových stanic poputuje například pečivo, ale i konzervy či limonády. Obyvatelé Šebetova na Blanensku stavbu vítají. V Jevišovicích naopak sepsali proti stanici petici.

Ve dvou vesnicích, kde mají nové stanice stát, se lidé v názorech na ně i na nápad, jak je využít, rozcházejí. V Šebetově se místní na stavbu těší. Naopak v Jevišovicích na Znojemsku se proti záměru postavili.

Obyvatelé Jevišovic jsou většinou proti. Nejvíc se bojí toho, že by stanice stála příliš blízko domů. Má být totiž mezi hřbitovem a místním agrodružstvem, které se nachází několik set metrů od zastavěné části. Lidé se tak obávají zápachu ze zpracovávaných potravin. Nepřesvědčila je ani návštěva podobného zařízení v Rakousku. Proti záměru už sepsali i petici. „Určitě s tím nesouhlasím. Petici jsem podepsala, protože máme blízko Rakousko a mám strach, že sem budou vyvážet věci, co nesmí. Pak by to tu mohlo zapáchat. Navíc to podle mě nepřinese ani mnoho pracovních míst, protože dnes jsou tato zařízení plně automatizovaná,“ popsala své obavy jedna z obyvatelka Jevišovic.

Obávají se i kvůli zkušenostem z Velkého Karlova. Z důvodu špatného vyřešení stavby se tam totiž zápach z bioplynové stanice šířil po celém okolí. I přesto, že tento problém byl vyřešen, obavy a nedůvěra lidí přetrvávají. „Lidé jsou opatrní, protože jsou poučeni z Velkého Karlova, kde se nedodrželo to, co se slíbilo,“ uvedl obyvatel Jevišovic Josef Veverka.

Podle koordinátora projektu výstavby obou bioplynových stanic Petra Štěrby se lidé bojí zbytečně. „Toto zařízení bylo konstruované tak, aby mohlo stát přímo v centru měst a lidem nevadil jeho provoz,“ dodal Štěrba. Navíc dodává, že se nejedná o klasické bioplynové stanice na zpracovávání zemědělského odpadu. „Jsou to biostanice na zpracování komunálního odpadu a prošlých potravin,“ vysvětlil Štěrba.

Starosta Jevišovic Pavel Málek (ODS) o nedůvěře občanů i o petici ví. „Já jejich obavy chápu. Proto pro ně byly uspořádány seminář a exkurze do podobného zařízení v Rakousku, kde to funguje velmi dobře,“ řekl Málek. Podle něj je ale především věcí investora, aby obyvatele přesvědčil o bezproblémovosti daného zařízení.

Bioplynové stanice jsou technologická zařízení ke zpracovávání bioodpadu, případně jiného biologicky rozložitelného materiálu. Vzniká bioplyn, který lze použít jako alternativní zdroj energie. Nejdéle fungující bioplynová stanice v České republice se nachází v Třeboni, která je v provozu od roku 1974. Další jsou například v Kroměříži, Velkých Albrechticích či v Kladrubech.

Zdroj: www.enviwiki.cz

Zcela opačná situace je v Šebetově na Blanensku. Místní lidé i vedení obce stavbu oceňují. Představuje pro ně především nová pracovní místa. „Obyvatelé tento záměr vítají. V minulosti tu skončily dřevařské závody, vloni farma na chov prasat, takže o každou práci je tu velký zájem. Nemyslím si proto, že by tu vznikl nějaký odpor,“ řekl starosta Šebetova Zdeněk Čížek (nez.). Podle prvních odhadů by místo v bioplynové stanici mohlo získat až šest lidí.

Stanice by měla stát na obecních pozemcích v jedné z částí bývalého vepřína. „Měli jsme tu farmu s největším chovem prasat v Jihomoravském kraji. Od loňského roku ale hledáme nové využití areálu. Napadlo nás, že bychom mohli přijmout nabídku vybudovat linku na zpracování prošlých potravin,“ uvedl starosta Šebetova Zdeněk Čížek. V současné době obec ještě čeká posouzení vlivu na životní prostředí a veškeré schvalovací řízení. To může podle starosty Čížka trvat až rok.

Freeganům ubude jídla

Odvoz starých potravin do bioplynových stanic bude špatnou zprávou pro takzvané freegany, kteří se živí právě jídlem, které vyhazují supermarkety. Tvrdí totiž, že řada potravin je vyhazována zcela zbytečně, protože jsou nezávadné i po datu spotřeby. Freegani se tak snaží zabránit plýtvání tím, že vyhozené jídlo vybírají z kontejnerů u obchodů a konzumují jej.

Vydáno pod