Žárovka, nebo housenka? V Brně vyroste jedinečná ekologická budova

Brno - Někomu připomíná žárovku a někomu housenku. Nová budova Edison centra by už příští rok měla začít růst na křižovatce brněnských ulic Koliště a Cejl. Kromě netradičního tvaru se bude pyšnit i nálepkou ekologické stavby, protože o vytápění a chlazení se postarají tepelná čerpadla. A to není všechno. Část elektrické energie vyrobí fotovoltaické články.

Prostor kolem brněnského Malinovského náměstí by se měl do tří let dočkat nové dominanty – administrativního komplexu Edison Centre. Záměry holandského developera dostaly minulé úterý oficiální posvěcení – územní rozhodnutí. Má přibýt k administrativním budovám, kterých vyrostlo v Brně v jeho jižní části více než dost. Investor však tentokrát sází na její multifunkčnost, umístění v centru města, atraktivní vzhled i prestižní ekologický certifikát. Stavba má navíc sloužit i jako impuls k obnově blízkého okolí. „Věříme, že tato budova má díky své pozici dobré vyhlídky do budoucnosti a pomůže nastartovat revitalizaci celého území,“ řekl ředitel společnosti Gijsbert M. Boot.

Edison Centre v číslech

Začátek stavby: rok 2013

Doba trvání stavby: 18 až 24 měsíců

Předpokládaná vnitřní plocha: 16 000 metrů čtverečních

Počet parkovacích míst: 248

Předpokládané náklady: 650 až 700 milionů Kč


Organické tvary, inspirace vynálezcem a ekologie v praxi

Že se architekti vydali odlišnou cestou typickou pro funkcionalistické Brno, je patrné už na první pohled. Žádné ostré hrany či klasická obdélníková okna na budově nenaleznete. Nový přístup se jmenuje organická architektura a Edison centrum bude prvním zástupcem tohoto směru na Moravě. „Stejně jako Edison ovlivnil svými vynálezy celé dvacáté století, i my bychom novým přístupem chtěli ovlivnit architekturu ve městech,“ řekl ředitel společnosti Boot. Inspirace osobou Thomase Alvy Edisona je patrná nejen z názvu budoucího centra, také průčelí připomínající žárovku má poukázat na to, že nedaleké Mahenovo divadlo bylo v roce 1882 elektrifikováno Edisonovou společností.

Ekologický aspekt stavby je nedílnou součástí celého projektu. I díky tomu je Edison centrum aspirantem na prestižní zlatý certifikát společnosti Leed pro ekologické stavby. „Hlavním úkolem bylo minimalizovat zátěž, kterou má celá stavba na své okolí,“ dodává architekt David Titz. O vytápění a chlazení se tak budou starat tepelná čerpadla a na střeše budou umístěny fotovoltaické články.

David Titz se narodil v roce 1968, vystudoval Fakultu architektury Vysokého učení technického v Brně. Do roku 2000 působil v několika architektonických kancelářích. V roce 2001 založil architektonickou kancelář ARCHicon, v níž působí dodnes.


Klíčem k úspěchu je komunikace a parkování

Konečná podoba centra vznikala ve spolupráci s městem již od roku 2008. Původní plány počítaly přibližně s dvoutřetinovou rozlohou celého objektu oproti schválenému projektu. Ne všechny pozemky pod budoucí stavbou byly ve vlastnictví developerské společnosti. Část patřila městu. Město nakonec své pozemky vydalo výměnou za větší parkoviště. Parkování v centru tak bude po dokončení Edison centra jednodušší, protože byla parkovací plocha po domluvě s městem zvětšena o sto parkovacích míst. Tato místa bude moci využít kdokoliv.

Komunikovat s městem ale nestačí. Developer vsadil na nezvyklou otevřenost. Před žádostí o územní rozhodnutí představil své plány profesionální, ale i laické veřejnosti a také občanským sdružením, která stavby v Brně „hlídají“.