Nejsme zbyteční a umíme se bavit, vzkazují senioři. Dnes slavili svátek

Brno - Ve městech po celé České republice letos senioři podruhé slavili Mezinárodní den seniorů. Cílem je připomenout mladým lidem, že ani ti starší nejsou jen pasivní osoby a stále mohou být pro společnost přínosní. Na náměstí Svobody v Brně se lidí v důchodovém věku sešlo skoro 15 tisíc.

Většina seniorů nedorazila na náměstí Svobody v Brně sama. Přivedli také své vnuky, děti a partnery. „Uvítali bychom, kdyby se svátek seniorů slavil v celé rodině. Kdyby si na to vzpomněly i děti a přišly popřát dědečkovi, babičce a navzájem se navštěvovali,“ uvedl organizátor Svátku seniorů Petr Petkovský.

Oslavy Svátku seniorů v Brně 2012 (zdroj: ČT24)

Poslechnout si známé zpěváky i herce, kteří seniory na akci podpořili svými vystoupeními, přišla i Emília Sadílková – držitelka sto tisícího Senior pasu. „Zažádala jsem si o něj, protože jsou tam určité výhody na léky, k lékaři, na posezení v kavárně, ať si můžu zajít taky do společnosti,“ řekla s úsměvem.

Senior pas je určený lidem nad 55 let a k dostání je zdarma. Zažádat si o něj mohli zájemci i dnes na náměstí Svobody. Zatím platí ale jen v Olomouckém a Jihomoravském kraji.

V průběhu roku jako objednací místa slouží různé Senior pointy v celé České republice. Tam kromě pasu získají lidé zdarma také poradenství, jak poznat nevýhodnou půjčku, jak pracovat s internetem nebo jak se ubránit při přepadení.

Kromě tréninku bojových umění čím dál víc seniorů začíná studovat na univerzitách třetího věku. Odměnou kromě diplomu je pro ně hlavně dobrý pocit ze sebe sama.