ČT: Za chybu v účetnictví přijde ředitel Městského divadla o odměnu

Brno – Kvůli chybě v účetnictví Městského divadla Brno přijde jeho ředitel pro letošní rok o prémie. Shodli se na tom brněnští radní, kteří projednávali rozdělování odměn pro šéfy příspěvkových organizací. Na pochybení v hospodaření divadla přišla pravidelná kontrola z brněnského magistrátu. Podle ní mělo divadlo skončit ve ztrátě, místo toho ale vykázalo kladná čísla.

Zmatek v hospodaření Městského divadla Brno vyvolal peněžitý příspěvek, který divadlo získalo vloni. Původně se předpokládalo, že instituce jej vyčerpá celý, nakonec z něj ale zbylo osm milionů korun. Ty muselo divadlo vrátit. Pracovníci ekonomického oddělení ale peníze zaúčtovali, a divadlo tak místo ztráty vykazovalo zisk.

Divadlo teď musí chyby v hospodaření opravit. Ředitel Stanislav Moša už podle informací České televize z celé kauzy vyvodil i důsledky pro dotčené zaměstnance – přijdou o odměny. Stejně Rada města Brna potrestala i Stanislava Mošu. Na dnešním schvalování o mimořádných odměnách politici rozhodli, že Moša nedostane nic.

Na divadlo proto bude pro příště dohlížet nově zřízená dozorčí rada. Sedět by v ní měla vedoucí odboru kultury Viera Rusinková a dva radní – Libor Šťástka (ODS) a Jiří Oliva (ČSSD). Podobný orgán už dohlíží třeba na hospodaření Národního divadla Brno.