Městský stadion v Ostravě prochází rekonstrukcí, která město zadluží

Ostrava - Více než 800 milionů korun. Tolik má stát nový multifunkční městský stadion v Ostravě. Současný sportovní stánek přežil druhou světovou válku a zažil několik světových rekordů. Důvod, proč si podle města opravu zaslouží. Na první etapu výstavby si město půjčí bezmála půl miliardy, kde vezme peníze na druhou, zatím neví. Opozice je proti.

Tažení fotbalových Vítkovic evropskými poháry v 80 letech, atletické rekordy několika generací sportovců z celého světa. To vše místní tribuny pamatují. Nejslavnějším sportovcem, který se tady už šestkrát vrátil, je ale jamajčan Usain Bolt. Místo něj se na Městském stadionu v Ostravě potí v těchto dnech stavbaři. „Do zimy bychom měli provést veškeré demolice a měli bychom vystavět nové vstupy,“ prozradil ředitel městského stadionu Kamil Vrubl. Sportovci otestují nový stadion v polovině června příštího roku, na vítězný tartan Usaina Bolta už ale nevyběhnou. Nový povrch bude tvrdší než ten stávající a sportovci na něm proto poběží rychleji. Ostrava se kvůli stadionu zadluží částkou 700 milionů korun. Opozice to kritizuje. „Ve srovnání s Prahou, s Brnem a s Plzní máme asi poloviční zadlužení na hlavu,“ argumentuje primátor Petr Kajnar.

„Jestli někdo argumentuje tím, že někdo někde dluží více, tak je to poměrně úsměvné a srovnávat ekonomiku Prahy a Brna s Ostravou, tak to už nechám bez komentáře,“ reaguje opoziční zastupitel Bohdan Troják. Banka městu navíc zatím půjčila pouze polovinu peněz. O těch dalších s ní chtějí jeho zástupci teprve jednat. 

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)