Svatováclavský víkend přinese varhanní koncert ve Štramberku

Ostrava - Devátý ročník Svatováclavského hudebního festivalu pokračuje dnes večer v Husově sboru v Rychvaldu. Na barokní housle hraje Lenka Torgesen, na cembalo ji doprovází Španěl Jordan Fumado Jornet. O víkendu bude největší festival duchovní hudby v Česku pokračovat varhanním koncertem Poláka Andreje Bialkova ve štramberském kostele sv. Jana Nepomuckého. Pro svůj recitál vybral díla Johanna Sebastiana Bacha, Césara Francka, Oliviera Messiaena a Franze Liszta.

Festival zahájila v Den české státnosti 28. září jedna z nejlepších českých sopranistek Martina Janková s proslulým Collegiem 1704 vedeným Václavem Luksem. Vybrali Bachovy duchovní i světské kantáty.

Festival trvá do 28. října. Koncerty špičkových českých i zahraničních interpretů a souborů jsou téměř denně v kostelích osumnácti měst Moravskoslezského kraje. „Chceme vrátit duchovní hudbu do jejího přirozeného prostředí - do kostelů,“ vysvětlil jednu z hlavních myšlenek festivalu jeho organizátor, klarinetista a pedagog Igor Františák.

Příští týden bude festival pokračovat v Ostravě. Uznávaný pražský soubor Ensemble Inégal, který se zaměřuje mimo jiné na dílo geniálního českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky, vystoupí v úterý v Kostele Krista Krále v Ostravě-Svinově. 12. a 13. října se představí norský soubor Currentes, který provádí mimo jiné polyfonní hudbu pozdního středověku a renesance. V pátek zahrají v katolickém kostele v Ostravě-Vítkovicích, v sobotu v Karviné-Fryštátě. Neděle bude opět patřit varhannímu koncertu. Na nástroj hlučínského kostela sv. Jana Křtitele zahraje mimo jiné Bacha a Corelliho italský virtuoz Manuel Tomadin.