ČT: VUT prohrálo spor se zaměstnancem kvůli Rezidenci Erasmus

Brno - S žalobou u soudu neuspělo brněnské Vysoké učení technické (VUT). Vedení školy zažalovalo kvůli poškození dobrého jména svého zaměstnance, který kritizoval projekt Rezidence Erasmus. Krajský soud však dal za pravdu Ivanu Otevřelovi. Ten se tak nemusí univerzitě omlouvat ani platit stotisícové odškodnění. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Vedení VUT se proti rozsudku patrně odvolá.

Ivan Otevřel vyhrál už druhý soud v řadě. Kvůli dvěma článkům v novinách a otevřenému dopisu akademickému senátu, v nichž se kriticky vyjadřoval o projektu bytového komplexu Erasmus, ho nezažalovalo pouze brněnské Vysoké učení technické, ale i stavební firma Aikona, která domy stavěla.

Otevřel, který je pedagogem na VUT, ve svých vyjádřeních upozorňoval na to, že ačkoliv škola poskytla pozemky pro stavbu komplexu, sama z něj nic nemá a využívá budovu pouze minimálně. Soudkyně však rozhodla, že jeho výroky byly v rovině hodnotících soudů, na což má podle zákona právo.

Sám Otevřel se k rozhodnutí soudu nevyjádřil. Momentálně je služebně v zahraničí. Ani jeho právnička nechtěla situaci příliš komentovat. „Rozhodnutí soudu zatím nechceme šířeji komentovat. Pouze mohu sdělit, že pan Otevřel uspěl u soudu prvního stupně. Nyní očekáváme, že se VUT odvolá,“ uvedla právnička Markéta Kellerová.

Zdá se, že vedení univerzity se skutečně bude rozhodnutí soudu bránit. „V současné době ještě nemáme rozsudek v písemné formě včetně odůvodnění. Známe tedy pouze výrokovou část a samozřejmě se s ní neztotožňujeme. Svým způsobem nás rozsudek překvapil,“ uvedl kvestor VUT Vladimír Kotek. Vedení školy podle něj nepochybně podnikne další právní kroky. „Jejich konkrétní podoba bude záviset na zdůvodnění vyneseného rozsudku. Lze se důvodně domnívat, že proti němu podáme odvolání,“ dodal Kotek. Vadí mu především Otevřelovy nepodložené výroky o údajně zkorumpovaném vedení školy.

O důvodech žaloby hovoří kvestor VUT Kotek (zdroj: ČT24)

Případ Rezidence Erasmus se na veřejnost dostal před dvěma lety, kdy se ukázalo, že místo plánovaných kolejí hodlá investor na místě postavit něco zcela jiného. Na pozemcích, které dle územního plánu mají sloužit pro takzvanou veřejnou vybavenost školství, chtělo brněnské Vysoké učení technické vybudovat koleje a byty pro zahraniční vyučující. Společnost Aikona, patřící developerskému gigantu Trikaya, zřejmě porušila původní dohodu s VUT a začala na svých webových stránkách inzerovat prodej luxusních bytů v Residenci Erasmus. Místo pedagogů si tak byt mohli koupit i lidé, kteří se školou nemají nic společného. „Územní plán říká, že tyto pozemky mohou být využity jen pro školství. Bytová výstavba tu není povolena ani výjimečně,“ upozornil zástupce odpůrců projektu Erasmus Ludvík Křenek.

V dubnu 2009 vydal Majetkový odbor Magistrátu města Brna podnět k pozastavení stavby. Mimo jiné kvůli nejasnostem ohledně využití bytových jednotek. Na základě dopisu kvestora VUT Vladimíra Kotka, který se zaručil, že stavba je v pořádku, magistrát stáhl svůj podnět k zastavení stavby. Ačkoliv se i nadále na trhu s nemovitostmi objevovala nabídka na prodej luxusních bytů, univerzita tvrdila, že nebyla porušena podmínka, že byty musí být používány pouze pro bydlení vědeckých a výzkumných pracovníků či pedagogů školy.  

I když je ve smlouvě, kterou uzavřelo VUT s investorem, univerzitě umožněno vymáhat finanční sankce v případě, že nebude Erasmus využíván k bydlení pracovníků a studentů, univerzita zatím pokutu nevymáhá. Škola už získala čtyři byty do svého vlastnictví. O využití zbylých čtyřiašedesáti se informace rozcházejí. „Postupně si ověřujeme aktuální stavy komplexu,“ dodal Kotek.