Mrtvé pedagogy připomene v arboretu deska a trojice stromů

Křtiny – Pracovníci brněnské Mendelovy univerzity si dnes v Arboretu Křtiny na Blanensku připomněli smrt svých tří kolegů. Ti před rokem zemřeli v Nikaragui, kde byli na služební cestě. Když se vraceli z jedné z exkurzí, srazila se jejich dodávka s kamionem.

Zdeněk Hrubý, Tomáš Kotrba a Libor Severa – tři pedagogové a vědečtí pracovníci se loni nevrátili ze služební cesty do Střední Ameriky. V Nikaragui zemřeli při tragické nehodě. Památku trojice vědců připomíná od dnešního dne kamenná deska na palouku v arboretu v Křtinách na Blanensku. „Je to takové symbolické místo. Jeden z našich tří kolegů zde byl takříkajíc doma, měl to tady velice rád. Byla to velká tragédie, která pohnula srdci našich pracovníků. Vzpomínáme na ně,“ řekl prorektor Mendelovy univerzity Jindřich Neruda. 

Za každého z pedagogů vysadili jejich kolegové i jednu jedli bělokorou. Později univerzita plánuje v arboretu postavit místo kamenné desky jednoduchý pomník. „Jsme ve fázi architektonického řešení. Počítám, že na jaře tady ten pomníček už bude,“ dodal Neruda. Pomník se tak stane součástí Lesnického Slavína – souboru památníků a studánek, které jsou rozmístěné ve školním polesí arboreta. Ty připomínají významné lesníky, umělce nebo jsou věnovány přírodě a zvířatům. 

NO COMMENT: Kolegové si připomněli památku pedagogů (zdroj: ČT24)

Nehoda se stala dva dny před návratem domů 

Skupina studentů a pedagogů z Mendelovy univerzity v Brně pobývala v Nikaragui od začátku září 2011 v rámci zemědělského rozvojového projektu. Tragická nehoda je potkala, když se v několika dodávkách vraceli z exkurze v chovné stanici krevet v Jiquilillu. Nehoda se stala na silnici spojující Managuu s přístavním městem León. Střet s kamionem nepřežili tři muži ve věku 40, 39 a 33 let. Čtvrtý Čech, 21letý student a zároveň řidič, byl s těžkými zraněními hospitalizován. Třiašedesátiletý řidič kamionu vyvázl s pohmožděninami. Dva dny po nehodě se měli všichni Češi vracet do vlasti.

Vydáno pod