Obyvatelům Polanky nad Odrou dochází trpělivost s místní pískovnou

Ostrava - Tisíce tun stavební suti, půdní sesuvy, prach a dopravní ruch. Obyvatelům Polanky nad Odrou dochází trpělivost s místní pískovnou. Firma, která v ní pracuje, má území rekultivovat, místo toho ale písek podle mnohých těží a na místo přiváží odpad. Firma tvrdí, že vše, co dělá, je zákonné. Podnět k prošetření policií už mezitím podal i magistrát města Ostravy a hejtman Moravskoslezského kraje.

Území spravuje společnost Písek Ostrava, která ho má rekultivovat. Během jejího působení tady zatím vyrostly hromady suti. Stovky obyvatel Polanky už dříve sepsaly petici, ze které vyplývá, že si nechtěné pohoří za svými domy nepřejí. „Obyvatelé trápí zejména ruch z dopravy, bojí se, že když bude nějaký větší déšť, že se to může sesunout,“ říká starosta Polanky nad Odrou Pavel Bochnia.

„Společnost do dnešního dne v průběhu 14 měsíců absolvovala více než 47 kontrol bez jediného zjištění porušení zákonů,“ brání Pavel Velický společnost Písek Ostrava. Báňský úřad ale tvrdí něco jiného. Těžební organizace se podle něj dopustila správního deliktu, když na území těžila. Po společnosti také chce, aby z pozemků pískovny odstranila suť. Na území pískovny v Polance nad Odrou se stále pracuje. Trpělivost už došla i hejtmanovi Jaroslavu Palasovi, který chce nechat celý případ prošetřit. Podnět na policii už podal i magistrát města Ostravy. Policie dnes potvrdila, že celý případ prověřuje. Jestli jde v případě pískovny v Polance nad Odrou o trestný čin, ale zatím neví.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod