Z Ráječka mizí kontroverzní solární elektrárna

Ráječko – Rozestavěná solární elektrárna na poli u obce Ráječko na Blanensku po roce nejasností zmizí. Firma před rokem zastavila veškeré práce a na rozlehlém pozemku vedle hřbitova tak zůstaly jen kovové konstrukce. I ty teď dělníci odváží. Kontroverzní projekt rozdělil obyvatele obce, elektrárna byla navíc původně postavena na černo a majitel musel zaplatit několik pokut.

Investorská firma Papeno rozestavěla solární elektrárnu u Ráječka v roce 2010. Když ale investor zjistil, že by stavbu nedokončil včas, aby se stihl napojit do sítě ještě za výhodných podmínek, tedy do 31. prosince 2010, stavbu zastavil. Projekt přitom počítal se vznikem největší soukromé fotovoltaiky v České republice, elektrárna měla vyrábět až 15 megawattů ročně.

Obyvatele blízkého Ráječka projekt rozdělil, jedni se stavbou vůbec nesouhlasili, další byli rádi za příspěvek, který měla elektrárna přinést do obecního rozpočtu. Rozestavěné torzo ale nakonec vadilo téměř všem. 

Dělníci teď z několikahektarového areálu postupně odvážejí poslední, co na kopci zbylo – kovové stojany na solární panely. „Probíhá tady demontáž konstrukcí a podkonstrukcí z hliníku z důvodu odcizování. Myslím, že do konce prosince budou všechny práce ukončeny,“ řekl zástupce investora pro stavbu Jan Mikyska.

Hovoří zástupce občanského sdružení proti elektrárně Stanislav Profant (zdroj: ČT24)

Likvidaci solární elektrárny, která do Ráječka vnesla velké napětí i přesto, že nikdy nevyrobila ani watt elektřiny, považuje zdejší občanské sdružení za vítězství. Tím, že napadlo stavební povolení a znemožnilo spustit fotovoltaiku do konce roku 2010, to udělalo investorovi čáru přes rozpočet a ten celý projekt zastavil. „Nikdo nás nepodpořil, kromě petice v Ráječku a možná ombudsman. My jsme to považovali za předem prohranou bitvu. Nyní máme už bitvu vyhranou,“ chválil si zástupce občanského sdružení proti elektrárně Stanislav Profant.

Co bude dál s tímto osmadvaceti hektarovým areálem, zatím není jasné. Majitelé pozemků to neoznámili ani stavebnímu úřadu, ani zdejší radnici. „Obec Ráječko nemá informace o tom, co investor s těmito pozemky zamýšlí. Nicméně v územním plánu je tato lokalita stále určena pouze na výstavbu fotovoltaické elektrárny,“ řekla místostarostka Ráječka Kateřina Sehnalová. 

Investor se k případu nechce vyjadřovat. Podle informací České televize nechává odvážet rozložené konstrukce na uskladnění do Sokolnic a pozemky v Ráječku bude chtít nejspíš prodat, elektrárnu tu už stavět nehodlá.

Pokuty se vyplatí, tvrdil majitel 

Firma Papeno na sebe upoutala pozornost v polovině roku 2010, kdy stavbu elektrárny zahájila nelegálně. O stavební povolení požádala až dodatečně a postupně ho i získala. Za černou stavbu přesto majitel dostal dvě pokuty v řádu stovek tisíc korun. Investor taky v minulosti rozzlobil úředníky z odboru životního prostředí, to když firma kvůli elektrárně bez povolení vykácela remízek. I za tento přestupek zaplatilo Papeno pokutu. 

Jednatel firmy Papeno Pavel Novák se už dříve vyjádřil, že mu pokuty nevadí. Strategie rychle stavět i s rizikem určité finanční ztráty se mu prý vyplatí. „Já nepáchám žádný trestný čin, je to pouze přestupek. Pořád je pro mě příjemnější zaplatit pokutu, než zastavit stavbu,“ řekl Novák v říjnu 2011 v telefonickém rozhovoru pro ČT.

Vydáno pod