Kdo s kým? Koaliční vyjednávání jsou v plném proudu

Brno/Zlín - Začátek týdne se nese ve znamení intenzivních jednání o složení koalic v krajských zastupitelstvech. Lídr vítězné sociální demokracie na jižní Moravě Michal Hašek se už v neděli sešel s představiteli dalších úspěšných stran, aby projednali možnosti spolupráce. Jak bude vypadat vládní formace v Jihomoravském kraji, se ale ještě nerozhodlo. Ve Zlínském kraji chtějí politici dokonce počkat až na výsledky druhého kola senátních voleb.

„Jednání s lidovci i komunisty povedeme v následujících dnech paralelně,“ oznámil odpoledne lídr vítězné sociální demokracie Michal Hašek. Podle něj jsou jednání teprve na počátku.

ČSSD, která v Jihomoravském kraji vybojovala 23 zastupitelských mandátů z celkových 65, může společně s lidovci vytvořit většinu o 37 křeslech.  Obě strany spolu v kraji vládly i v minulém období a jejich spolupráci Hašek označil jako „dobře fungující“. Doposud měly dohromady o sedm mandátů více, než mohou složit letos. I zchudlé zastoupení by jim však mělo zajistit pohodové vládnutí.

S komunisty, kteří získali 16 křesel, by sociální demokraté mohli utvořit o dvě křesla silnější koalici. Podle jejich lídra Vojtěcha Adama je výhodou KSČM programová shoda se sociálními demokraty.

Podle Haška jsou oba potenciální partneři rovnocenní. Koalice s komunisty se dle svých slov nebojí. „Kdo se bojí, nesmí do lesa. Budeme jednat a uvidíme, v tuto chvíli nikoho neupřednostňujeme. Kde bude nejširší programová shoda, toho partnera oslovíme,“ řekl Hašek pro ČT.

Varianta společné vlády ČSSD, KSČM a KDU-ČSL možná není. Vedení lidovců spolupráci s komunisty striktně odmítá. ČSSD také oznámila, že s TOP09 a ODS jednat nebude. Strany tedy definitivně skončí na další čtyři roky v opozici.

Dohromady s lidovci, kteří získali 14 křesel, mohou sociální demokraté znovu utvořit většinu o 37 křeslech. Krajskými lídry těchto dvou stran jsou navíc nejpopulárnější politici  voleb – lidovec Juránek se v letošních volbách stal celorepublikovým rekordmanem v počtu preferenčních hlasů, získal jich celkem 21 510. Hašek byl s 20 078 hlasy druhý. Obě strany spolu v kraji vládly i v minulých letech a jejich spolupráci Hašek označil jako „dobře fungující“.

Komunisté získali 16 křesel. S ČSSD by dali dohromady dokonce 39 křesel. Podle jejich lídra Adama je výhodou KSČM v programová shoda se sociálními demokraty.

Společná vláda ČSSD, KSČM a KDU-ČSL není možná. Vedení lidovců tuto variantu zcela odmítá.

Pokud by se dohromady daly strany KDU-ČSL, ODS a TOP09/STAN, koalice by měla pouze 26 mandátů, což na nadpoloviční většinu z celkem 65 křesel nestačí.

Koalice ve Zlínském kraji až po senátních volbách

Ve Zlíně jednání odstartovala až dnes dopoledne. Podle sociálních demokratů i lidovců je nepravděpodobné, že by koaliční dohoda byla uzavřena ještě do druhého kola senátních voleb. Důvod je zjevný – nechtějí, aby složení nové koalice ovlivnilo výsledek senátních voleb, v nichž do druhého kola postoupil současný hejtman a lídr vítězné sociální demokracie Stanislav Mišák proti Tomiu Okamurovi a lidovec Jiří Čunek proti Jindřichu Šnejdrlovi ze sociální demokracie.

Zatímco na jižní Moravě vítězná sociální demokracie jedná už jen se dvěma stranami, ve Zlínském kraji je situace složitější. „Aktuálně jednáme se všemi stranami a zjišťujeme, jestli a za jakých podmínek by se staly členy koalice, s jakými dalšími partnery jsou ochotní spolupracovat nebo s kým si naopak spolupráci představit nedokážou,“ odpověděl na dotaz ČT Stanislav Mišák. Kvůli probíhajícím jednáním se všemi stranami odmítl komentovat preference ohledně budoucích koaličních partnerů.

Ve Zlínském kraji je navíc ve hře i varianta vzniku středopravé koalice, která by pro vítěze voleb znamenala odchod do opozice. „Samozřejmě nic není jisté, dokud není podepsaná koaliční smlouva. I tato alternativa je možná, ale my se budeme snažit udělat vše, abychom v opozici neskončili,“ reagoval Mišák.

ČSSD získala celkem 12 mandátů z celkových 45, druzí lidovci 10 a třetí komunisté devět. ODS i TOP 09/STAN mají po pěti křeslech. Možným pomyslným jazýčkem na vahách se po těchto volbách mohou stát zastupitelé za SPOZ, kteří získali čtyři mandáty.

V minulých letech vládla ve Zlínském kraji široká koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Lidovci už před volbami ale řekli, že v ní pokračovat nebudou. Zbylé dvě strany nemají pro případné pokračování velké koalice dostatek hlasů a ani potenciální koaliční partnery.

TOP 09/STAN i SPOZ se na velké koalici podílet také nechtějí, s komunisty zase nechce vládnout ODS. Otevírají se tak další možnosti, včetně účasti po volbách posílených komunistů.

Jako nejpravděpodobnější se nyní jeví dvě variantylevicovou koalici by tvořily strany ČSSD, KSČM a SPOZ (dohromady 25 křesel), středopravou alternativu by mohly tvořit KDU-ČSL, TOP 09/STAN, ODS a SPOZ (dohromady celkem 24 křesel)