Do městských domů se vracejí domovníci

Ostrava - Moravská Ostrava a Přívoz hledá domovníky. Chce je mít ve všech městských domech. Měli by dohlížet nejen na pořádek, ale i na to, jestli v bytech nebydlí někdo jiný než nájemce. Zatím jich radní jmenovali 19. Domovníků ale potřebují mnohem více.

Domovník by měl být zručný, se smyslem pro řešení technických problémů, měl by mít organizační schopnosti i schopnost jednat s lidmi. „Cítíme se tady bezpečněji, protože tady máme ochránce, nikdo se tu nedostane. Měli jsme tu bezdomovce, feťáci tu chodili,“ pochvaluje si nájemnice bytu v domě, kde už domovníka mají. Domovníci mají za úkol kontrolovat i samotné byty, zda je neužívají cizí lidé. A právě to může být důvod, proč je domovníků málo. „Bohužel je doba taková, že lidé se bojí a opravdu se raději zavřou do svého bytu a zavřou oči před tím svým okolím,“ myslí si místostarostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová.

„Já nemám problém. Pokud zjistím, že tam bydlí více lidí než je tady trvale přihlášeno, v klidu to nahlásím na magistrát a s nikým se nemazlím,“ prohlašuje domovník Josef Myška.

Odměnou za práci získá domovník slevu na nájemném. „To je v současné době zhruba pět set až dva tisíce korun. Je to podle počtu bytů a podle lokality, ve které se domy nacházejí,“ upřesnila mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková. Obvod má zatím 19 domovníků. Dalších 80 stále hledá.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)