Údajnou hlavu Likérky Drak a jednoho z obviněných spojuje stejná firma

Praha – Za Likérkou Drak stojí podle informací České televize potvrzených z několika zdrojů Radek Březina, v minulosti podezřelý z nelegálních obchodů s lihem a obviněný za únos. Podle dřívějšího zjištění Reportérů ČT je ale i neoficiální hlavou společnosti Moravia Chem, kde pracoval i Tomáš Křepela - jeden ze dvou hlavních obviněných v kauze Metyl.

Jednatelem Likérky Drak je oficiálně Pavel Čaniga. Policie ho nyní vyslýchá kvůli láhvím tuzemáku s etiketami likérky, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla minulý týden ve skladě ve Zlíně a které obsahovaly 50 procent metanolu. 

Čaniga ale na sebe v souvislosti s kauzou upozornil už v září, když vyložil milion na stůl a slíbil ho tomu, kdo podá informaci vedoucí k dopadení pachatele, který vyrábí či vyrobil padělky Likérky Drak. Mluvilo se o něm i v říjnu, kdy likérka vypustila do kanálu tolik alkoholu, že zamořila čističku a z vody voněl rum. Zaměstnanci údajně jen vymývali sudy.

Stejně jako Březina byl Čaniga v souvislosti s alkoholem už jednou před soudem. Prvoinstanční soud ho nejprve odsoudil k pěti a půl letům za to, že spolu se společníkem nakupoval nelegálně vyrobený alkohol a lepil na něj originální etikety. Nakonec ho ale viny zprostil. Podle soudů k tomu ale přispěl i fakt, že policie nezákonně provedla prohlídku jiných prostor a u soudu tak chyběly klíčové důkazy.