Policie zadržela jednatele Likérky Drak Čanigu

Zlín - Policie zadržela jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu. Policisté už včera večer vyzvali Čanigu k podání vysvětlení. Stalo se tak poté, co jednatel likérky dorazil k nelegálnímu skladu svého distributora. Dnes ráno pak policisté oznámili, že byl zadržen kvůli podezření ze spáchání trestného činu ohrožení zdraví obyvatel závadnými potravinami. Policie také vyhlásila celostátní pátrání po jednateli distribuční firmy Verdana Robertu Sedlaříkovi.

Pavel Čaniga měl podat policii vysvětlení kvůli lahvím tuzemáku z jeho likérky, které obsahovaly padesát procent metanolu. Metanol se přitom do láhví nemohl dostat při výrobě lihu. Tak velké množství musel někdo do láhví později přimíchat, buď záměrně, nebo omylem. Lahve našla minulý týden Státní zemědělská a potravinářská inspekce v nelegálním skladu, policii na něj upozornil anonym.

Ráno se situace otočila a policie oznámila, že byl Čaniga zadržen. „Podezříváme ho z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. Obvinění doposud nepadlo,“ uvedla mluvčí policie Zlínského kraje Jana Macalíková. Podle dozorujícího státního zástupce Romana Kafky aktuálně probíhají výslechy a další vyšetřovací úkony.

Podle Macalíkové nebyl v souvislosti s nálezem metanolu ve skladu Verdany nikdo další zadržen ani obviněn. Státní zástupce Kafka naznačil, že dnes už nikoho neobviní. V případě Pavla Čanigy by tak mohlo být jasněji zítra dopoledne.

Policie kolem poledne vyhlásila celostátní pátrání po jednateli Verdany Robertu Sedlaříkovi. Státní zástupce České televizi v SMS zprávě potvrdil, že dal souhlas k jeho zadržení.

Robert Sedlařík
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Včera Čaniga veškerá podezření striktně odmítal. „Z mé výroby to absolutně nemohlo být. Všechny protokoly a dokumenty mám v pořádku,“ tvrdil. Čaniga už stál v souvislosti s alkoholem před soudem. Prvoinstanční soud ho nejprve odsoudil k pěti a půl letům za to, že spolu se společníkem nakupoval nelegálně vyrobený alkohol a lepil na něj originální etikety. Odvolací soud ho viny zprostil. Přispěl k tomu i fakt, že policie nezákonně provedla prohlídku a u soudu tak chyběly klíčové důkazy.

Likérka Drak a metanol

O Likérce Drak se mluví v souvislosti s metanolovou aférou už několik týdnů. Upravené etikety likérky se objevily na lahvích, v nichž byl prokázán metanol. Kontrola SZPI před třemi týdny přímo v likérce ale věc uzavřela s tím, že s tímto otráveným alkoholem neměla likérka nic společného. Čaniga tehdy prohlásil, aby podpořil nevinu svojí firmy, že vyplatí jeden milion tomu, kdo poskytne policii informace vedoucí k dopadení skutečného viníka.

Na konci září na sebe likérka upoutala pozornost znovu – právě odsud unikly tři tisíce litrů alkoholu do čistírny odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Nad nádrží se tam místo obvyklého zápachu vznášela rumová vůně. Čistírna kvůli tomu už několik týdnů bojuje o přežití – alkohol totiž zabíjí bakterie, které se starají o čištění vody. Mimořádná opatření stála čistírnu desítky tisíc korun, které bude požadovat po likérce. A pokuta ji zřejmě čeká také od odboru životního prostředí. Vyšplhat se může až k jednomu milionu korun. Podle majitele firmy šlo o pochybení pracovníka, který vymýval sudy.

Celníci ze skladu odváží tisíce lahví

Z nelegálního skladu Verdany v areálu zlínského Svitu od rána celní správa odváží na paletách tisíce lahví alkoholu z chvalčovské likérky. Od rána už zvládli naložit 4 kamiony. Celní správa bude na místě patrně pracovat patrně celý den. Alkohol poputuje do některého z celních skladů. Celníci odmítají komentovat, kam přesně jej budou odvážet.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce navíc Verdaně nařídila, aby kontaktovala svoje odběratele a zajistila, že se od nich lahve s tuzemákem nedostanou dál do oběhu.

NO COMMENT: Vyklízení nelegálního skladu Verdany ve Zlíně (zdroj: ČT24)