Ostravská činohra si vybrala osvědčenou komedii - Wildeho Filipa

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské uvede v premiéře konverzační komedii Oskara Wildea Jak důležité je mít Filipa. Režie se ujal hostující Vít Vencl, v hlavních rolích se divákům představí Vladimír Polák a Igor Orozovič, jejich lásky ztvární Andrea Mohylová a Petra Lorencová.

Jack Worthing žije na anglickém venkově a je poručníkem své schovanky Cecílie. Aby měl občas záminku vyrazit si do Londýna, vymyslí si svého mladšího bratra Filipa. Za něj se pak v Londýně vydává.

„Hlavní město je koncentrace hříchu, takže aby neupadl v podezření, že nemá tak vysoké morální zásady, vymyslí si mladšího bratra Filipa,“ vysvětloval představitel Jacka Worthinga Vladimír Polák.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Každá lež má ale krátké nohy. Neexistujícího bratra Filipa se snaží zneužít Jackův nejlepší přítel a příběh se tak zamotává.

„Jackův přítel Alegernon využije mýtického bratra k tomu, aby se vetřel do jeho domácnosti a pokusil se svést jeho schovanku. To je veseloherní zápletka jak má být,“ řekl řežisér představení Vít Vencl.

Igor Orozovič hraje Algernona. Ten se příliš dobře necítí v upjaté atmosféře pravidel a vysoké morálky. „Víc ho baví chaos, kterým to všechno záměrně narušuje,“ řekl Orozovič.

Přestože Oscar Wilde napsal tuto komedii za pouhé tři týdny, její premiéra v roce 1895 zaznamenala nebývalý úspěch. A publikum oslovuje i po více než sto letech.

Premiéra slavné komedie je v Ostravě dnes večer.