Olomouc koupí tramvaje za 370 milionů korun

Olomouc - Po nové tramvajové trati v Olomouci budou jezdit obousměrné tramvaje za více než tři sta sedmdesát milionů korun. Město na ně dostalo dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava. Radnice pořídí celkem čtrnáct nových vozů. Další čtyři nechá zmodernizovat.

Obousměrné, s možností výstupu na obě strany – právě takové tramvaje Olomouc na novou trať nasadí. Jednoduše proto, že koleje nebudou končit smyčkou, na které by se vozy mohly otočit. „Na tomto konkrétním projektu jsme pracovali pět let. Byla to dlouhá, svízelná, náročná práce. Jedná se o obrovské peníze, takže jsme museli být velmi pečliví, abychom byli úspěšní,“ vyjádřil se ředitel Dopravního podniku města Olomouc Vladimír Menšík. Z regionálního operačního programu nakonec město dostane na nové tramvaje téměř čtvrt miliardy korun. „Ta veřejná doprava je podle mého názoru základním atributem pro rozvoj kraje,“ myslí si předseda Úřadu regionální rady ROP Střední Morava Martin Tesařík.

„Obnova tramvajových vozidel je jedna ze tří klíčových investic tohoto volebního období. Ani jednu z těchto akcí bychom bez dotací nebyli schopni zvládnout,“ doplnil náměstek primátora Ivo Vlach. Moderní tramvaje vyjedou zřejmě začátkem roku 2014. Právě v té době by totiž měla být dokončená výstavba první etapy nové tramvajové trati, která spojí centrum se sídlištěm Nové Sady. Dvoukolejná trať bude zatím dlouhá téměř 1400 metrů. Náklady na první etapu výstavby nové trati dosáhnou 470 milionů korun. Město na ni dostalo dotaci ze švýcarsko – českých fondů.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)