Policie dopadla zloděje rohů nosorožců

Zlín – Zlínským kriminalistům se podařilo odhalit pachatele krádeže nosorožčích rohů ze zámku Napajedla. Dva muži si před rokem z výstavy „Afrika“ odnesli dva rohy nosorožce v hodnotě téměř 4 miliony korun. Jeden z pachatelů byl zatčen letos v srpnu při pokusu o podobnou krádež na hradě Buchlov. Souvislost s dalšími podobnými případy kriminalisté stále prověřují.

Zloději si zámek v Napajedlích vyhlédli za svůj cíl v říjnu loňského roku. Lákala je tamní tematická výstava „Afrika“, kam exponáty zapůjčila i zoologická zahrada ve Dvoře Králové. Expozici tvořily velkoformátové fotografie, domorodé výrobky, preparovaná zvířata a jejich kůže či rohy. Právě poslední zmíněné se staly kořistí zlodějů. Lupiči ze zámku odnesli dva pravé rohy nosorožců. „Jednalo se o dvanáctikilogramový roh nosorožce tuponosého a dvoukilový roh nosorožce dvourohého. Aby se k trofejím pachatelé dostali, museli odstranit z vitríny asi dvacetikilogramové sklo,“ uvedla tehdy mluvčí krajské policie Jana Macalíková. 

K odhalení pachatelů došlo až po několika měsících v Ústeckém kraji. Dva muži ve věku 33 a 44 let dobře věděli, pro jaký lup si do Napajedel před rokem přišli. Na výstavě si ověřili, že rohy jsou pravé, a potom je společně ukradli. Hodnota rohů přitom není zanedbatelná, za oba kousky by mohli utržit až 4 miliony korun. Na černém trhu se kilogram nosorožčích rohů vykupuje za desítky tisíc dolarů. 

Hovoří Ivan Senčák, oddělení obecné kriminality Zlín (zdroj: ČT24)

Jeden z pachatelů byl zatčen krátce po podobné loupeži na hradě Buchlov. Neobjasněny dál zůstávají podobné případy z jiných míst, například ze zámku v Úsově nebo v Africkém muzeu Dr. Emila Holuba v Holicích. K těmto se pachatelé zatím nedoznali, stejně jako policii neřekli, komu a kde rohy z Napajedel prodali. Po dalších spojitostech policie dál pátrá. 

Mladší z mužů je ve vazbě, starší je stíhán na svobodě. Na rozdíl od svého komplice vinu odmítá. Podle mladšího z obviněných si utržené peníze rozdělili. Použili je prý například na splacení dluhů. „Zaplatil jsem výživné, koupil jsem si něco na sebe a zůstaly mi asi dvě tisícovky,“ uvedl mladší z mužů, kterému dříve soudy uložily dva podmíněné tresty za majetkovou trestnou činnost. Jeho kolega byl souzený již pětkrát. Pokud budou pachatelé uznáni vinnými, hrozí jim až osm let vězení.

Rohy nosorožců mají na černém trhu cenu zlata

Z rohů nosorožců se stal mimořádně výnosný artikl – na černém trhu má cenu zlata. Jeden desetikilový roh se v některých částech Asie prodává v přepočtu za 9 milionů korun. Prášek z něj je považován za mocné afrodisiakum a lék proti rakovině. Kvůli masivnímu lovu hrozí několika druhům nosorožců vyhynutí. Narůstá také počet krádeží v evropských muzeích, dražebních síních a zoologických zahradách. Europol loni informoval o 74 krádežích rohů a osmi krádežích celých hlav nosorožců v celé Evropě.

Zdroj: ČTK

Nepovedená krádež na Buchlově 

Policie dnes potvrdila, že případ souvisí s podobným incidentem, který se stal letos v srpnu na hradě Buchlov. Zloděj, který se vmísil do skupiny turistů, se pokusil ukrást jedenáct listů z historického atlasu, a především půlmetrový roh nosorožce. Všímavá průvodkyně na podezřelé chování třicetiletého muže upozornila kastelána a ten zalarmoval policii. Muže i s lupem za 1,6 milionu korun kriminalisté zatkli ještě v areálu hradu. 

Zloděj na sebe tehdy upozornil sám – v parném dni byl mezi lidmi v letním oblečení jako jediný v šusťákové bundě. Právě do ní cenné exponáty z přírodovědné sbírky schoval.