České dráhy jim zavřely nádraží, teď musí čekat pod přístřeškem

Bohutice - Bohutická nádražní budova zeje prázdnotou. Místní se musí při čekání na vlak spokojit jen s malým přístřeškem, ačkoliv kousek vedle stojí prostorná čekárna. Provoz této nádražní budovy totiž nebyl pro České dráhy dostatečně výnosný, proto ji raději uzavřely.

„Důvod byl prostý: využívání pokladny ze strany cestujících bylo tak nízké, že jsme se rozhodli pokladnu uzavřít,“ vysvětlila mluvčí Českých drah pro Moravu Kateřina Šubová. Místní se ale svého nádraží nechtějí vzdát. „Sepsali jsme takovou petici, a tu nám podepsalo 432 občanů. Budeme dělat všechno pro to, aby čekárna byla otevřená,“ řekla odhodlaně Věra Svobodová, která se sama před třiceti lety podílela na tom, aby nádraží v Bohuticích vůbec vzniklo.

Bohutice

Bohutické nádraží leží na trati 244, která vede z Brna až do Hrušovan nad Jevišovkou. Vlaky tu jezdí už od roku 1870, kdy byla trať součástí hlavního spojení mezi Vídní a Brnem.

Nádražní budova je bez využití už od loňska. Jen za poslední tři roky zrušily České dráhy devět nádražních budov. Podobná situace byla i v Újezdě u Brna, kde také hrozilo, že pro nízkou výnosnost přijdou místní o své nádraží. Do všeho ale zasáhla radnice, která si za symbolickou částku čekárnu pronajala. „My tam uklízíme, dáváme to do pořádku. V podstatě nic moc nepožadujeme. Drahám tak zanikly některé zásadní výdaje,“ dodal starosta Újezdu Jan Hradil (nez.).

Osud újezdského nádraží tak může být inspirací i pro Bohutické. „Pokud to nepůjde ze strany Českých drah, uděláme všechno pro to, abychom alespoň my vyhověli našim obyvatelům, že zůstane otevřené jak sociální zařízení, tak čekárna,“ zavázal se starosta Bohutic Pavel Štefka (nez.).

Vydáno pod