Žamberský: Politici jsou pohromou ekonomiky

Praha - České ekonomice by nejvíce prospěl co nejmenší vliv politiků na ekonomiku, tvrdí ekonom z Katedry světové ekonomiky VŠE Pavel Žamberský. Problém české ekonomiky vidí v absenci jasné hranice mezi ekonomikou a politikou. „Sám pro sebe jsem dospěl k závěru, že čím méně peněz budeme politikům svěřovat a čím menší moc budou mít, tím to bude pro ekonomiku lepší,“ řekl v pořadu Hyde Park ČT24. Současné politicko-ekonomické zřízení označuje za „hybrid socialismu s určitými prvky kapitalismu“, zásahy politiků dokonce za pohromu ekonomiky.

Žamberský se domnívá, že současné politicko-ekonomické zřízení není kapitalistické. Sám ho definuje jako jakýsi „hybrid socialismu s určitými prvky kapitalismu“. Tvrdí, že socialistická Čína se těší většímu kapitalismu než Česko. Na jednu stranu se prý všichni tváříme, že zde máme kapitalismus a svobodu, na druhou stranu ale dochází k velkým zásahům do ekonomiky a ovlivňování ekonomiky politikou.

Politici totiž například výší DPH ovlivňují spotřebu lidí, což z hlediska tržních principů ekonomiku narušuje. „Politici ekonomice hodně škodí, ať už vědomě, či nevědomě. Politik neumí ekonomiku ovlivnit tak, aby jí pomáhal,“ míní ekonom. Například u ministra financí Miroslava Kalouska se prý právě v otázce DPH promítá absence ekonomického vzdělání. „Občas mi chybí uvažování v souvislostech. 'Potřebujeme zvýšit příjmy státního rozpočtu - zvýšíme daně.' Ale tak to prostě nefunguje,“ tvrdí Žamberský.

Daně by měly být co nejnižší, DPH optimálně 5 procent

Poslední zvýšení daně z přidané hodnoty nepřineslo do státní kasy vůbec nic. Totéž lze prý očekávat i s dalším navýšením DPH. Zvyšovat daně totiž neznamená zvyšovat příjmy státního rozpočtu, jelikož DPH je placeno ze spotřeby lidí. Pokud tedy lidé budou kvůli vyšším cenám nakupovat méně, může státní kasa paradoxně vybrat i méně než za nižší sazby.

Je ovšem obtížné předem odhadnout, jak velká bude spotřeba lidí. Tu totiž ovlivňuje mnoho faktorů - především míra nezaměstnanosti, míra inflace, daná sezona, ale také například současná nálada obyvatel.

Žamberský se přiklání k existenci dvou sazeb DPH, přičemž jejich postupné sbližování shledává jako prospěšné. „Jako ekonom si myslím, že daně by měly být co nejnižší,“ uvedl. Nižší daně podporují nejen ekonomiku, ale i samotnou spotřebu či investice. Nebál by se proto jejich postupného snižování. Jako nejoptimálnější vidí 5% daň.

Malá země si vystačí s menším počtem ministerstev

Oblasti, v nichž bude ministr financí Miroslav Kalousek zřejmě nucen škrtat - tedy věda, vzdělání, infrastruktura - jsou podle Žamberského prorůstové a zatím ještě není nutné do nich zasahovat. Ušetřit by se prý dalo třeba regulací počtu ministerstev. „Do budoucna by bylo dobré zvážit, jestli skutečně musíme mít tolik ministerstev, kolik máme. Myslím, že na takovou malou zemi bychom si vystačili s menším počtem ministerstev,“ tvrdí ekonom VŠE.

Jako řešení vidí také odložení druhého důchodového pilíře, jelikož toto prý není penzijní reforma a ničemu by neprospěl. V situaci, kdy se česká ekonomika potýká s problémy, není ani příliš ideální realizovat církevní restituce. V nejbližší době totiž Žamberský nepředpokládá, že by se České republice podařilo snižovat státní dluh, nicméně „vynikající“ by prý bylo, kdyby se prozatím podařilo ho alespoň nezvyšovat - tedy udržet ho zhruba na udržitelných 50 procentech vůči HDP.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod