Janáčkově filharmonii Ostrava aplaudovala Čína i Korea

Velký úspěch sklidila Janáčkova filharmonie Ostrava na první části svého podzimního turné. To zahájila v neděli 14. října v Pekingu, kde nadšenému publiku zahrála Smetanovu Vltavu, Stravinského Ptáka Ohniváka a celosvětově proslulou Dvořákovu Novosvětskou.

Janáčkova filharmonie Ostrava se letos vůbec poprvé představila čínskému publiku. Přední čínský dirigent Tao Fan se ujal vedení orchestru. Koncert v moderní Beijing Concert Hall zaznamenal obrovský úspěch.

Martin Hošek, kulturní atašé a velvyslanec pro kulturu, také potvrdil ohlas, který filharmonie vzbudila. Číňané mají zvláštní kulturu odcházet, když je program nezaujme, tleskat mezi větami a podobně, ale při poslechu Janáčkovy filharmonie Ostrava se odcházet nemuselo.

Dirigent Tao Fan věnoval nemalou snahu, aby udělal hudebníkům zájezd příjemnějším a nevídaným způsobem si orchestr předcházel. Jeden den zaplatil autobus do Zakázaného města, druhý den se vydali k Velké čínské zdi. Návštěva těchto dvou turistických superstar se kromě vřelého přijetí orchestru u publika stala jedním z vrcholných zážitků.

Z Číny pak filharmonii čekal přesun do Jižní Koreje, kde odehrála koncerty v Gwangju, Daegu, Busanu a Soulu, kde celé turné vyvrcholilo. Repertoár byl pro korejské publikum obohacen o Dvořákův Druhý slovanský tanec a Bruchovu Skotskou fantazii. Řízení orchestru v Koreji opět ujal bývalý šéfdirigent JFO Theodore Kuchar.

První z koncertů na korejské půdě se odehrál v přímořském městě Busanu, které sami hudebníci díky čerstvému vzduchu bez smogu hodnotili jako nádherné. Sál s kapacitou 1300 lidí byl zcela vyprodán.

V první půli zazněla Vltava a Bruchova Fantazie se skvělým korejským sólistou Dong-Suk Kangem, místní legendou. Vynikal zejména krásným tónem, jeho hra působila sebejistě, ale zároveň také pokorně. Reakce publika byly bez výjimky nadšené. V Soulu se ostravští filharmonici dočkali také bouřlivého aplausu vestoje, který je o to cennější, že se hrálo v jednom z nejprestižnějších sálů pro dva a půl tisíce lidí.

Přední český orchestr se nejel do Asie bavit, ale hrát. A to se povedlo na výbornou. Domů se Janáčkova filharmonie vrátila 23. října.