Policie zorganizovala masivní zátah na lihovou mafii

Praha, Zlínsko – Zatčení podnikatele Radka Březiny a hledaného jednatele společnosti Verdana Roberta Sedlaříka proběhlo v rámci masivního zátahu. Tři stovky policistů udeřily minulý týden v jeden čas na 22 místech po celé republice. Médiím to dnes sdělili šéf policejního týmu Metyl Václav Kučera a ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Utajená razie s krycím názvem SMOG pomohla policii 25. října zadržet špičky lihové mafie. Během pečlivě připravené akce se téměř tři stovky detektivů, vyšetřovatelů a techniků ÚOOZ v jeden okamžik daly do práce na 22 místech na Moravě i v Čechách. Společně s nimi odstartovali přesně v 13:30 hodin celou akci i příslušníci z Útvaru rychlého nasazení a dalších složek policie. „Nejdůležitější bylo utajení data, místa a času zákroku,“ řekl ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. 

Moment překvapení zřejmě zafungoval, v poutech skončilo celkem 8 lidí, 4 z nich soud hned o víkendu poslal do vazby. „V rámci akce SMOG bylo na Zlínsku a Ostravsku zadrženo celkem 8 osob ve věku od 30 do 44 let. Vedle hledaného Roberta Sedlaříka, který se skrýval v bytě jednoho ze zadržených, a podnikatele Radka Březiny, který se před policisty několik hodin ukrýval v pilinách u kotle v Hotelu Lázně Kostelec, skončil před vyšetřovatelem i spolupodílník zmíněného hotelu. Dalším zadrženým byl pak zaměstnanec hlavního podezřelého,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Policejní video z akce SMOG (zdroj: ČT24)

Z této čtveřice byly tři osoby obviněny z krácení daně, za což jim v případě prokázání viny hrozí až desetileté tresty odnětí svobody. Čtvrtý z obviněných, třicetiletý zaměstnanec, je stíhán pro pomoc k uvedenému trestnému činu. „Škoda, kterou měli České republice způsobit, je detektivy odhadovaná na 200 milionů korun,“ dodal Šlachta. Zbylé čtyři zadržené osoby byly propuštěny a není proti nim vedeno trestní stíhání. 

Během razie policisté provedli celkem 22 prohlídek domů a dalších prostor. „Většina prohlídek směřovala na Zlínsko, konkrétně do Zlína, Slušovic, Holešova, Valašského Meziříčí a Kostelce. Detektivové ale prohlíželi objekty i v Ostravě, v severních Čechách na Ústecku nebo na Vysočině na Pelhřimovsku,“ upřesnil Šlachta.

Za zdí bylo půl milionu litrů lihu 

V  objektu zemědělského družstva Kouty ve Valašském Meziříčí, jehož vlastníkem je jeden z obviněných, byl nalezen nelegální sklad lihu. Detektivům na místě neseděly vnější a vnitřní rozměry skladu, v zazděné části objektu pak našli v barelech 563 tisíc litrů lihu. V budově letištního hangáru ve Slušovicích zase našli sto palet různého alkoholu s označením Likérky Drak. Dalších 30 tisíc litrů alkoholu bylo nalezeno v Ostravě. „Zajištěný alkohol a jeho označení budou nyní zkoumat odborníci,“ uvedl Hanták. Podle slov ředitele ÚOOZ ale v lihu zatím nebyla zjištěna přítomnost metylalkoholu.

Špičky lihové mafie?

Radek Březina a Robert Sedlařík jsou podle vyšetřovatelů ústřední podezřelí metanolové kauzy, respektive černého trhu s lihem. Oba skončili po víkendovém rozhodování soudu za mřížemi. Březina, který podle policistů dlouhodobě zásoboval černý trh lihem, zamířil do vazby v sobotu, Sedlařík ho následoval v neděli. V kauze bylo minulý týden zadrženo osm lidí, soud vzal do vazby polovinu z nich. Třetím vazebně stíhaným je bratr Radka Březiny Tomáš, jméno čtvrtého muže není známo. 

V případě Březiny půjde podle informací České televize spíš o daňové delikty než o přímou souvislost s metanolovou kauzou. Z dřívějšího zjištění Reportérů ČT také vyplývá, že Březina je i neoficiální hlavou společnosti Morávia-Chem, kde pracoval i jednatel firmy Carlogic Tomáš Křepela – jeden ze dvou hlavních obviněných v metanolové kauze. U Sedlaříka naopak připadá v úvahu spojení přímo se sérií otrav. V jeho skladu policie našla láhve s padesátiprocentním obsahem toxické látky.

Metanol v pančovaném alkoholu si od začátku září vyžádal už 30 životů a desítky dalších lidí mají po jeho vypití trvale poškozené zdraví. Policie zároveň s kauzou metanol rozkrývá i ilegální obchod s lihem.

Kriminalisté ve čtvrtek také zasahovali v Hotelu Lázně Kostelec u Zlína, který patří právě Březinovi. Podle státního zástupce Romana Kafky, jenž má na starost vyšetřování metanolové aféry, se zásah sice kauzy týkal, ale „primárně jiné trestné činnosti“. Podle policejního prezidenta Martina Červíčka se policisté pohybují už v nejvyšších patrech celé zločinecké struktury a zároveň pozorně sledují vazby na oficiální výrobce. Někteří z nich se podle policejního šéfa na celém případu zřejmě také podíleli.

Kdo je kdo?

Robert Sedlařík

Jednatele distribuční společnosti Verdana začala policie hledat poté, co 16. října Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) oznámila, že Tuzemák Likérky Drak, který našla právě ve skladě firmy Verdana ve Zlíně, obsahoval 50 procent metanolu. Podle SZPI by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí, lihovina byla přitom připravena k distribuci do maloobchodní sítě. Jednatele firmy Sedlaříka policie hledala zhruba týden, až ho nakonec zatkla 25. října. Od neděle je muž ve vazbě. 

Radek Březina

Podnikatel Radek Březina a lidé kolem něj údajně dlouhodobě obchodovali s nelegálním alkoholem. Podle informací ČT byl v minulosti podezřelý z nelegálních obchodů s lihem a obviněný za únos. Podle jedné z vyšetřovacích verzí měl Březina coby neoficiální šéf společnosti Morávia-Chem zásobovat černý trh lihem, podle médií stojí Březina i za problematickou Likérkou Drak. Březina je spolumajitelem Hotelu Lázně Kostelec, ve společnosti Zlínsat, které hotel patří, má čtvrtinový podíl. Ve firmě Morávia-Chem a ani v Likérce Drak naproti tomu podle oficiálních údajů v obchodním rejstříku nefiguruje. Policie Radka Březinu zadržela 25. října, od soboty je stíhán ve vazbě. 

Tomáš Březina

Bratr Radka Březiny je šéfem společnosti, která nabízí pronájmy nemovitostí. Právě v jedné z nich, ve skladu v Olomouci, kriminalisté na konci září objevili 140 000 litrů alkoholu. 

Pavel Čaniga

Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga byl zadržen 16. října poté, co SZPI objevila ve skladu firmy Verdana Tuzemák Likérky Drak, který obsahoval 50 procent metanolu. O dva dny později policie Čanigu obvinila z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Návrh na vzetí do vazby ale Okresní soud ve Zlíně o den později zamítl. Pavel Čaniga už dříve uvedl, že Morávia-Chem je dodavatelem lihu do této likérky. Společnost to však popřela. 

Tomáš Křepela

Sedmatřicetiletý Tomáš Křepela je jedním ze dvou hlavních obviněných v metanolové kauze – spolu s Rudolfem Fianem. Křepela byl majitelem firmy Carlogic z Řitky u Prahy, pracoval ale i ve společnosti Morávia-Chem. Podle policie jedovatý alkohol míchal v opavském skladu firmy FROS ZPS a odtud ho měl expedovat dál k distributorovi. Metylalkohol firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Místo toho ale část metanolu končila u konzumentů lihovin. Křepela se údajně detektivům přiznal a podle státního zástupce také spolupracuje na vyšetřování.