Renarkon shání práci pro vyléčené ze závislosti

Ostrava - Ostravský Renarkon našel práci vyléčeným narkomanům. Nejčastěji pracují ve stavebních firmách nebo v autodopravě. Pracovní smlouvy pak mají na půl roku. Doléčovací centrum Renarkon pomáhá lidem nejen z Ostravy, ale z celé republiky.

Šestatřicetiletý Vladimír byl třináct let drogově závislý. S drogami se rozhodl skončit dobrovolně. Léčil se v pražských Bohnicích a také v Českém Krumlově. Před pár měsíci přišel do terapeutické komunity ostravského Renarkonu. Tady se doléčil definitivně a získal práci. „Pro mě je to úplně skvělé v tom, že já mám vlastně trestní rejstřík špatný, v zápočťáku mám nějakou mezeru, takže já bych si špatně hledal práci, pro mě je to úplně ideální, pochvaluje si. Spolu s ním pracuje i další klient Renarkonu, Tomáš. V 18 letech začal pít. Jak sám říká, teď už je pět měsíců čistý. „Pomáhám zedníkům, nosím cihly, malta se míchá, co je potřeba prostě. Určitě mně to pomůže, protože budu mít zápis v životopisu a pomůže mi to dál hledat další práci,“ říká i on.

Pracovníci doléčovacího centra vybírají svým klientům práci na míru. Nejčastěji ty manuální. „Zpočátku si firmy nechají dopodrobna vysvětlit to, o jaké klinety se jedná, jaké třeba mají ti klineti problémy, co jim mohou té firmě nabídnout,“ popisuje zástupce ředitele Renarkonu David Kondělka. V současnosti je do projektu zapojeno osm klientů, kteří už buď pracují, nebo čekají na vyřízení potřebných dokumentů. Projekt Aktivně za novou prací běží zhruba rok, z toho prvního půl roku probíhala motivační školení. První klient Renarkonu je zaměstnaný od začátku září.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)