Rušení lůžek není pro kraj šokem, krátkodobé smlouvy s pojišťovnami ano

Jižní Morava - České pacienty vyděsila pondělní zpráva o rušení 6 000 akutních lůžek v nemocnicích. Na jižní Moravě by se to dotklo hlavně nemocnic v Hustopečích a Tišnově, které by přišly o svoji lůžkovou péči. Žádná z nich zavírat od nového roku ale nakonec nebude. Problém je v tom, že počet lůžek pro příjem pacientů se měnit bude. A to o více jak 350, než kolik si kraj domluvil v memorandu s ministerstvem. Proto hodlá s pojišťovnou znovu vyjednávat.

„V průběhu listopadu budou nabídnuty smluvní vztahy všem nemocnicím,“ uvedl Jiří Kořínek, ředitel jihomoravské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Kolik lůžek a kde čeká zrušení, je přitom jasné už víc než rok. Oproti loňskému 1. lednu to bude celkem 563 akutních míst. Nejvíc jich ubude ve Fakultní nemocnici Brno a Nemocnici Znojmo. Všechno dohodl Jihomoravský kraj s pojišťovnami a Ministerstvem zdravotnictví a sepsal do memoranda. Dohoda platí i teď, příští čtvrtek ji ale pro jistotu znovu stvrdí podpisy jihomoravský hejtman Hašek a ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Nemocnice tedy smlouvy mít budou. Zmíněné Hustopeče a Tišnov tak třeba mají jistotu jenom na rok. Potom budou muset podle plánu některá lůžka zrušit a jiná přeměnit třeba na rehabilitační. Změní se tak i celé zaměření nemocnice. Tři další zařízení pak dostanou smlouvu překvapivě jenom na tři roky. Dostanou totiž takzvaný střednědobý kontrakt a pak se bude jejich osud řešit znovu.

Pacientka
Zdroj: ČT24

„Shodou okolností se jedná o nemocnice, které jsou v memorandu vyjednaném vládou a pojišťovnou označeny jako páteřní. Jsou to nemocnice Znojmo, Břeclav a Kyjov. Pro nás je nepředstavitelné, aby takto pojmenované a definované nemocnice dostaly od zdravotních pojišťoven jenom střednědobé smlouvy,“ prohlásil hejtman Jihomoravského kraje. Kraj přitom s tímto postupem rozhodně nesouhlasí.

Znepokojení dnes vyjádřili i ředitelé dvou nejvíce dotčených nemocnic. „Rušení akutních lůžek naší nemocnice znamená hazardování se životem a zdravím obyvatel Tišnovska. Obložnost našich lůžek se pohybuje přes 90 procent. Kapacita lůžek je téměř stále plná a jejich využitelnost je určitě vyšší než ve fakultních nemocnicích,“ řekl šéf tišnovské nemocnice Bořek Semrád. Krajští radní proto dnes sestavili speciální pracovní skupinu, která bude celý listopad o jihomoravských nemocnicích dál vyjednávat.

Předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek dnes, ve čtvrtek 1. listopadu 2012, prostřednictvím videokonference zjišťoval aktuální situaci jednotlivých krajů v jednání se zdravotními pojišťovnami o nových smlouvách pro krajské nemocnice. Chce navíc, aby všechny kraje jednaly společně.