Těšínské divadlo nastudovalo novou vánoční hru pro děti

Český-Těšín - Členové loutkové scény Těšínského divadla Bajka nastudovali novou vánoční hru. Jmenuje se Pojďme spolu do Betléma a je pro děti mluvící česky i polsky.

Hra vychází ze starých barokních textů. K Ježíšovu narození v jesličkách autoři diváka vedou od stvoření světa, přes vyhnání z ráje i vraždění neviňátek.

„Jsou tam všechna ta témata a je to pojednáno lidově. Máme loutky nejrůznějšího druhu, maňásky, tyčové loutky, herci hrají i živě a zpíváme koledy,“ říká Marie Miková, kterou si diváci mohou pamatovat napříkalad jako princeznu z české filmové pohádky Jak se budí princezny. S Těšínským divadlem začala spolupracovat před dvěmi lety, kdy dávala dohroamdy představení Broučků.

Těšínské divadlo je jediná profesionální dvojjazyčná scéna v Česku  – česky i polsky hraje od padesátých let. Loutková scéna Bajka k němu patří teprve pět roků. 

 „Teprve před třemi roky jsme začali hrát česky pro české děti, protože původně Bajka hrála jen pro děti polské menšiny. Toto už je snad pátá premiéra v jazyce českém,“ uvedl šéf loutkové scény a herec Bajka Jakub Tomoszek. 

Premiéra českého představení bude tuto sobotu, polská – Pójdzme wszyscy do stajenki bude násladovat 12. listopadu.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod