Bratislava, Voroněž i Dallas. Brno udržuje vztahy s partnerskými městy

Brno - Za akce spojené s udržováním kontaktů a spolupráce s partnerskými městy už letos brněnský magistrát zaplatil na 900 tisíc korun. Zatímco nejmladší spolupráce Brna s Bratislavou je spíš jen o podpisech na papíře, s texaským Dallasem se jihomoravská metropole vřele přátelí. V současnosti má už třináct partnerů, mnohá partnerství přitom přetrvávají ještě z dob socialismu.

Zatímco za minulého režimu města obvykle dostala příkazem, s kým se mají přátelit, dnes si své partnery pečlivě vybírají. Třeba podle společných charakteristik nebo historie. Co mají společného třeba americký Dallas, který je vzdálený téměř 9 tisíc kilometrů od Brna, s jihomoravskou metropolí? Nejen spoustu krajanů, kteří odešli do Spojených států, ale hlavně kontakt, který se může podle představitelů města hodit.

„Dallas je naše jediné partnerské město na americkém kontinentě. Není špatné, aby tam mělo Brno nějakou svoji pobočku,“ míní mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Stejné přátelství Brno za hranicemi udržuje s 13 městy. Nejvřelejší vztahy má s francouzským městem Rennes, rakouskou Vídní a německým Lipskem. Radí si spolu v dopravě, strojírenství, vyměňují si studenty a dávají si okusit to nejlepší z místní kultury. Brno například podpořilo setkání Janáčka s Wagnerem v Lipsku.

  • Starostka britského Leedsuna na návštěvě v Brně zdroj: ČT Brno
  • Návštěva delegace z amerického Dallasu v Brně zdroj: ČT Brno

Z partnerství by Brno mohlo těžit mnohem více, tvrdí bývalý diplomant

Podle bývalého studenta Masarykovy univerzity Martina Poláka však spolupráce s většinou měst funguje pouze napůl. „Myslím, že by se na tom dalo mnohem víc zapracovat,“ uvedl. Kamarádstvím Brna s jinými městy se Martin Polák zabýval několik let při psaní své diplomové práce. Došel v ní k závěru, že by jihomoravská metropole měla lákat zahraniční partnery hlavně na veletrhy třeba slevou na ubytování. Upozornil také na to, že zatímco politici vztahy udržují vzájemnými návštěvami, například šance studentů zapojit se do programů a podívat se do zahraničí jsou velmi omezené.

Bývalý student Martin Polák o vztazích Brna s partnerskými městy (zdroj: ČT24)

 „Za nás tam jezdí primátor Brna Roman Onderka, který se setkává s jednotlivými starosty, ale kromě něj tam jezdí i řada dalších pracovníků, a je docela záhadou, že jich tam jezdí tolik,“ neodpustil si malou kritiku. Přátelství s městy je poměrně nákladná záležitost. Letos brněnskou pokladnu přišlo už na 900 tisíc korun.

Partnerská (dříve družební) města mohou i přes geografickou vzdálenost a třeba i politické rozdíly vzájemně spolupracovat například v oblasti kultury, ekonomiky nebo studentských výměnných pobytů. Jejich obyvatelé mezi sebou udržují aktivní kontakty. Často (avšak ne zpravidla) partnerská města mívají podobné charakteristiky nebo například historii.

  • Spojenectví měst a obcí se začala rozvíjet v Evropě po druhé světové válce s cílem navazovat přeshraniční styky a vést obyvatele k bližšímu vzájemnému porozumění s lidmi z odlišných regionů.
  • Má přispívat k udržování míru, překonávání předsudků vůči cizím národnostem, ale také posilování mezinárodního dialogu a aktivní účasti obyvatel na veřejném životě.
  • Úřady, instituce i podnikatelé si mohou navzájem předávat své zkušenosti, což má pozitivní vliv na ekonomický rozvoj regionů.
  • Spolupráce je zpravidla podložená oficiálním dokumentem (partnerskou dohodou).
  • V roce 1989 začala ideu partnerských měst podporovat také Evropská unie jako jeden z bodů integrace členských států.
  • V angličtině se jim říká „twin towns“ nebo „sister cities“, zkráceně také „twinning“.
  • Do takzvaného twinningového hnutí se může zapojit kdokoliv v daných městech nebo obcích - ať už úředníci, učitelé, pracovníci organizací, či běžní obyvatelé jakéhokoliv pohlaví, věku či vzdělání.

Partnerství měst může mít tři podoby:

  • formální (oficiální) partnerství - na základě podepsané dohody o spolupráci, deklarace či smlouvy o spolupráci;
  • spolupráce na společném projektu;
  • neformální partnerství – jde o neformální spolupráci bez podepsané dohody či smlouvy.

Mezinárodní spolupráci měst a obcí se v České republice věnuje Svaz měst a obcí ČR. Na jeho internetových stránkách je k dispozici interaktivní mapa měst zapojených do projektu.

Některá partnerství přetrvávají už z dob socialismu

Historicky první partner Brna bylo francouzské město Rennes. Spojení bylo stvrzeno v roce 1965. Spolupráci zahájily folklorní soubory, které se navštěvovaly, a spojení funguje dodnes. Dokonce je mnohem širší - obě města si radí například o vinařství nebo zpracování odpadu.

O dva roky později, v roce 1967, navázalo Brno spojenectví s ruskou, tedy v té době sovětskou Voroněží, podle které získal své jméno hotel Voroněž poblíž brněnského Výstaviště. Mimochodem, jeho základy tvoří panely dovezené z Voroněže. A ve Voroněži mají zase na oplátku hotel Brno, postavený na brněnských panelech. Do brněnského studia televize šestkrát do roka přijela delegace voroněžských novinářů a naopak.

Ukázka archivního pořadu ze setkání českých a ruských novinářů v Brně (zdroj: ČT24)

Za socialismu se partnerství mezi městy říkalo družba nebo rovnou bratrství. Režim jich Brnu několik i vnutil. Třeba další z těch, která se nakonec ukázala jako velmi plodná a fungují dodnes - tehdy východoněmecké Lipsko. Brněnské školy díky tomu třeba mohly na dobré úrovni učit němčinu.

Spousta družeb naopak padla v roce 1989 společně s režimem. Zagreb, Boloňa nebo Plovdiv už dnes s Brnem bližší vztah nemají. Stejně tak ho nemá ani syrský Homs, se kterým jihomoravská metropole uzavřela smlouvu o spolupráci na den přesně před 26 lety. Tehdejší bratrské město má dnes úplně jiné starosti. Je jedním z míst, která současná občanská válka v Sýrii zdevastovala snad nejvíce.

Partnerství krajských měst

Brno: Bratislava (Slovensko), Voroněž (Rusko; od 1967), Vídeň (Rakousko; od 1998), Utrecht (Nizozemí; od 1993), Stuttgart (Německo; od 1989), St. Poelten (Rakousko; od 1991), Rennes (Francie; od 1965), Poznaň (Polsko; od 1966), Lipsko (Německo; od 1973), Leeds (Velká Británie; od 2003), Kaunas (Litva; od 1994), Charkov (Ukrajina; od 2008), Dallas (USA; od 1991)

Zlín: Trenčín (Slovensko; od 2000), Sesto san Giovanni (Itálie; od 2001), Romans sr Isére (Francie; od 1997), Limbach Oberfrohna (Německo; od 1998), Izegem (Belgie; od 1996), Chorzów (Polsko; od 1998), Groningen (Nizozemí; od 1996), Altenburg (Nemecko, od 1997)

Vesnice se spojila s americkými krajánky

Ani vesnice nezůstávají s partnerstvím pozadu. Zvláště ve Zlínském kraji je běžná spolupráce se slovenskými kolegy. Obec Hvozdná si však vybrala mnohem exotičtějšího partnera - přátele našla v americkém Texasu, konkrétně ve městě East Bernard. Potomci Čechů, kteří na přelomu 18. a 19. století do Texasu odešli, teď na Moravě hledají svou minulost.

Z Texasu do Hvozdné jezdí celé rodiny i dvanáctkrát do roka. Takový luxus si ale obyvatelé malé vesnice nedaleko Zlína  dovolit nemohou. Do Texasu tak míří pravidelně jednou za čtyři roky. Cestu za desítky tisíc si každý hradí sám. Jídlo, ubytování i zážitky už zařídí za Atlantikem.