Rakovina prostaty je stále větší hrozbou

Ostrava - Šestnáct set českých mužů ročně zemře na rakovinu prostaty. A počet nových případů stále roste. Dá se vyléčit, pacient ale musí přijít k lékaři včas. Unikátní živý přenos dvou metod operace tohoto nádoru sledovali v Ostravě špičkoví lékaři z celé Evropy.

Rakovina prostaty děsí stále více mužů a jejich věk klesá. Blíží se nenápadně. Říká se jí tichá nemoc. „Míval jsem při močení takový divný pocit, takové pálení. Nejdřív jsem si myslel, že jsem nastydlý, tak jsem tomu nepřikládal nějaký význam,“ svěřuje se Robert. „Samozřejmě naší snahou je, abychom to onemocnění zachytili co nejdříve, v té časné fázi, kdy je možné ji léčit, abychom předešli riziku, že ten muž na toto onemocnění zemře,“ říká předseda České urologické společnosti Marek Babjuk. 

Pan Robert s návštěvou lékaře otálel. „Pak ale přišly bolesti, pak se mi objevila v moči krev, to mě úplně dorazilo, vylekalo, tak jsem vyhledal lékaře a bylo už trošku pozdě,“ popisuje.

Rakovina prostaty je nejčastějším zhoubným nádorem českých mužů. Ročně jich postihne pět a půl tisíce. „Ty poslední statistiky ukázaly, že rakovina prostaty předstihla například rakovinu konečníku, která byla dříve nejčastější, je to skutečně závažný problém,“ upozorňuje předseda České urologické společnosti Marek Babjuk.

500 špiček české a evropské urologie teď přijelo do Ostravy. Společně živě sledovali dva chirurgické zákroky - laparoskopickou operaci z Nového Jičína a nejnovější robotickou z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Myslím si, že tyto přenosy ukazují, že tady v této oblasti je česká urologie naprosto srovnatelná nejenom s Evropou, ale i se světem,“ tvrdí přednosta urologického oddělení FNO Jan Krhut. Rakovině prostaty se podle lékařů předcházet v podstatě nedá, protože příčiny tohoto onemocnění stále neznají. Existují ale krevní testy, které ji dokáží spolehlivě odhalit.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod