Příměstské skiareály se už také připravují na první sníh

Ostrava, Olomouc - Provozovatelé sjezdovek se už začínají chystat na zimu. V plném proudu jsou přípravy ve velkých střediscích nejen v Jeseníkách nebo Beskydech. Vylepšení čeká i malé vleky v nížinách. Jejich klientelu tvoří hlavně lidé z okolních měst, kteří tak nemusí za lyžováním jezdit stovky kilometrů.

Na svah do Hluboček u Olomouce je to z Hanácké metropole 14 kilometrů. Lyžaři z Prostějova jezdí zase jen 30 kilometrů do Kladek u Konice. Ostraváci mají sjezdovku dokonce v dosahu MHD. Konkurovat vysokohorským střediskům nemohou, ovšem stálé zákazníky si našli. „Zaměřujeme se na večerní lyžování pod umělým osvětlením, kdy klienti mohou přijet v podstatě po té páté, šesté hodině večer,“ říká majitel sjezdovky Vaňkův kopec Martin Kafka. Neusnout na vavřínech – heslo provozovatelů níže položených areálů. V Hlubočkách u Olomouce proto majitel loni pořídil nový vlek, rolbu i turnikety. Teď chce prodloužit svah na 700 metrů a připravuje i budování sedačkové lanovky.

Svah upravují i členové Sokola v Kladkách. Lidé se budou moci projet o 200 metrů dál. Celá sjezdovka tak bude mít také 700 metrů. Zbývá už jen získat několik povolení. Práce by tak mohly začít ještě letos. „Lidí tam jezdí dost, jsme v tom regionu jediná sjezdovka v okolí a snažíme se být cenově dostupní i těm nižším a středním vrstvám,“ tvrdí předseda TJ Sokol Kladky Jiří Křeček. Meteorologové jsou k začátku sezóny skeptičtí. V nejbližších týdnech podle nich sněžit nebude – nejdříve koncem prosince. Podle nich by mohlo brzy alespoň mrznout. Sníh ale v malých skiareálech netrpělivě vyhlížejí. Zasněžování je totiž každoročně největší výdajovou položkou na jejich účtech. Aby mohli začít, musí být alespoň čtyři dny mínus tři stupně pod nulou.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)