Podle statiků hrozí pád římsy i na olomoucké radnici

Olomouc - Střešní římsy olomoucké radnice jsou podle statiků nebezpečné. Hrozí jejich pád na chodník. Zjistili to při kontrolách po nedávném zřícení štítu z polikliniky Spea. Radní se proto rozhodli budovu preventivně ohraničit zábradlím a zakázat lidem vstup do její bezprostřední blízkosti.

Olomoučané už si zvykají chodit po městě s pohledem upřeným vzhůru. Za poslední rok se totiž dvakrát na frekventované ulice zřítily střešní římsy. Teď to samé hrozí i u gotické radnice. „My jsme udělali sondy za přítomnosti statiků, ti to potvrdili a doporučili nám bezodkladně ohradit prostor, který by mohl potenciálně ohrožovat občany,“ potvrdil tajemník Magistrátu města Olomouce Jan Večeř. Symbol města tak nejdříve ohradily pásky, později pak mobilní zábradlí. „V tuto chvíli jednají stavební odborníci i statici a výsledkem by měl být způsob, jak zasáhnout do těch poškozených říms,“ vyjádřila se mluvčí magistrátu Radka Štědrá. Ve hře jsou dvě varianty. Město může opravit jen římsy, nebo počkat na chystanou kompletní rekonstrukci střechy. Jasné je, že zábrany budou u radnice minimálně celou zimu. Magistrát prozatím nechává opravit střešní tašky, aby do římsy nezatékalo.

Olomoučtí radní také přislíbili, že příští rok přispějí 1,4 milionu korun na prověření stability střešních říms. V první etapě se to týká 123 objektů. Při minulých revizích našli statici pochybení hned na 50 domech v centru města. „To je pořád dokola, vždycky jsou to ty přečnívající římsy,“ tvrdí statik Jaromír Vrba. Kontroly nařídili radní poté, co loni v říjnu pod sutinami spadlého zdiva zemřela 78letá žena. Letos v říjnu se jen pár metrů od tragédie zřítila štítová zeď z polikliniky Spea. Naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)