Porotci soutěže TOP Odpovědná firma výrazně ocenili OKD

Praha, Ostrava - Společnost OKD bodovala v letošní celostátní soutěži TOP Odpovědná firma, která hodnotí přístup firem ke společenské odpovědnosti. Těžaři získali první místo v kategorii Firma a město za projekt Sídliště žije, druhá místa obsadili v žebříčku největších firemních dárců a také v hlavní kategorii, která hodnotí celkový přístup podniků k životnímu prostředí, zaměstnancům a regionu. Porota vyzvedla také projekt grantů pro zaměstnance Srdcovka a nový přístup k rekultivacím těžbou ovlivněného území, třeba na golfové hřiště. V minulém roce se v soutěži nejlépe umístil Plzeňský Prazdroj.

V kategorii Největší firemní dárce OKD výrazně předčil ČEZ, který ze svých zisků uvolnil 380 milionů, OKD darovalo téměř 80 milionů. „Většinu z těchto peněz firma rozdělila prostřednictvím své nadace na podporu hendikepovaných a životního prostředí, velká část darovaných peněz šla na podporu kulturních akcí a sportu,“ uvedl mluvčí firmy Vladislav Sobol. Další místa obsadila například Československá obchodní banka, Telefónica, Česká pojišťovna nebo Ahold Czech Republic.

A v kategorii Cena pro firmu za společensky odpovědný přístup k podnikání se těžaři umístili za Skanskou, ale před firmami Siemens, DM drogerie market, Naturica, ČEZ či IBM.

Prvním místem porota ocenila snahu OKD zlepšovat život na sídlištích. „Do našeho projektu Sídliště žije se přihlásilo přes 50 zájemců, ze kterých jsme vybrali 5 nejlepších záměrů. Cílem je podpořit aktivní obyvatele sídlišť, kteří nespoléhají na úřady a chtějí sami něco udělat pro své okolí,“ uvedla ředitelka PR a předsedkyně správní rady Nadace OKD Petra Mašínová. Dodala, že dva projekty jsou v Orlové, jeden například obnovu zchátralého letního kina nebo přestavba zahrady bývalé školky.

Jediná další firma z Moravskoslezského kraje, která se letos v soutěži prosadila, je ČSAD Havířov.