Mezinárodní soutěž ve vzpírání TOP 12 v Havířově ovládli Poláci, vzdoroval jen domácí Matykiewicz

Havířov - V Havířově se konala tradiční akce vzpěračů, mezinárodní podnik TOP 12. V soutěži bez rozdílů vah startovalo dvanáct borců ze čtyř zemí. Soutěž měla letos mimořádně vysokou úroveň, o kterou se postaralo polské bratrské trio Dołęgů. Jediný, kdo Polákům dokázal konkurovat, byl domácí borec Tomáš Matykiewicz.

Rozdíl mezi nejlehčím a nejtěžším borcem v Havířově činil 50 kilogramů a jinak neporovnatelné výkony se přepočítávaly Sinklerovým koeficientem na body. Skvělý výkon předvedl havířovský Tomáš Matykiewicz. Ten vzepřel nad hlavu 212,5 kilogramu a se ziskem 232,95 bodů se jako jediný vklínil mezi trojici polských bratrů Dołęgů a obsadil druhé místo.

Vítězem letošního 23. ročníku top 12 se stal favorizovaný Marcin Dołęga. Čtvrtému muži olympiády v Pekingu vůbec nevyšly hry v Londýně, v Havířově však prokázal, že patří do absolutní světové špičky. Výkonem236 kilogramůPolák vzepřel své maximum a vytvořil i rekord soutěže. Padesátiminutový záznam z letošního TOP 12 můžete sledovat zítra od 16:05 na programu ČT Sport.

Reportáž Davida Knebela (zdroj: ČT24)