Z festivalu za gymnazisty - legenda českého filmu Jiří Krejčík plný života

Kroměříž - Legenda českého filmu, čtyřiadevadesátiletý režisér a scenárista Jiří Krejčík, dorazil do Kroměříže. Studentům tamního arcibiskupského gymnázia přijel představit mrazivý dokument Maturita v listopadu natočený krátce po revolučních událostech v roce 1989. Den před tím umělec převzal na festivalu v Bratislavě ocenění za uměleckou výjimečnost ve světové kinematografii. Česká televize při té příležitosti natočila s legendárním filmařem rozhovor.

Rozhovor s režisérem Jiřím Krejčíkem (zdroj: ČT24)

Jiří Krejčík

Jeden z nejvýraznějších českých režisérů, scenárista a příležitostný herec se narodil ještě za Rakouska-Uherska 26. června 1918. Po maturitě studoval na technice, za protektorátu působil u soukromé firmy a posléze jako statista a adept režie v barrandovských ateliérech, což ho uchránilo před totálním nasazením. Později se věnoval samostatné režijní práci, zprvu u reklamních a krátkých filmů. Jako režisér celovečerního hraného filmu debutoval v roce 1947 snímkem Týden v tichém domě na motivy povídek Jana Nerudy.

V 50. letech byla jeho práce poznamenaná dobovou ideologií. Jedná se především o díla Nad námi svítá a Frona. S příchodem šedesátých let přichází podle mnohých vrchol Krejčíkovy tvorby, který odstartoval filmem Vyšší princip. Ten popisuje smutné období heydrichiády a získal řadu ocenění. Objevil pozdější velkou hvězdu českého filmu – herečku Janu Brejchovou. Posledním filmem Jiřího Krejčíka se stal v roce 1984 Prodavač humoru, satirický pohled do zákulisí socialistického estrádního průmyslu. Od té doby se jeden z nejuznávanějších domácích filmařů věnuje výhradně práci pro televizi.

Zdroj: ČSFD

Vydáno pod