Tisíce sloupů s osvětlením mají životnost za sebou

Brno/Kyjov - Silný vítr o uplynulém víkendu ukázal na tikající bombu v podobě sloupů veřejného osvětlení, které jsou v havarijním stavu. Jeden ze sloupů v Brně-Kohoutovicích totiž poryv větru nevydržel a zřítil se na zaparkovaná auta. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Jen v Brně přitom stojí 33 tisíc sloupů, ročně se jich ale vymění jen kolem pěti set.

Aby se situace ze soboty neopakovala a nedošlo k ohrožení lidí, vyrazili odborníci zkontrolovat stav sloupů v okolí. I když se přihlížejícím mohlo zdát, že malý bagr sloupy testuje tak, že do nich naráží, skutečnost je přece jen o něco sofistikovanější. „Stroj provádí diagnostiku sloupů, zjišťuje v jakém stavu jsou ocelová konstrukce a základ stožáru,“ popsal takzvanou Rochovu metodu Bořivoj Sedlák, který se kontrole stožárů věnuje už několik let.

Deset procent stožárů, které prošly na území Brna tímto zkoumáním, je v nevyhovujícím stavu. Nejkritičtějším místem je přitom místo, kde stožár vystupuje ze země. Důvodem je koroze způsobená solením, ale také venčením psů. To je podle Bořivoje Sedláka i příčina zřícení sloupu v Brně-Kohoutovicích: „Sloup byl poutním místem všech psů z okolí,“ dodal pobaveně. Zároveň ale uklidnil obyvatele této městské části, ostatní sloupy jsou podle něj v dobrém stavu.

  • Odborníci zkoumají stav sloupů zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4135/413479.jpg
  • Přístroj zjistí stav sloupu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4135/413478.jpg
  • Přístroj zjistí stav sloupu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4135/413477.jpg

V Brně je přes 22 tisíc stožárů starších 34 let, což je podle odborníků jejich technická životnost. Aby neohrožovaly chodce i zaparkovaná auta, musely by Technické sítě Brno jako jejich správce podle technického ředitele Josefa Šarouna vyměnit ročně asi tisíc stožárů. Tento cíl se ale daří plnit jen z poloviny, a tak sloupy dále stárnou.

Odborníci prověřují stav sloupů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod