Nemocnice v kraji čekají změny. Jak velké budou, ještě neví

Brno – Žádné nemocnice na jižní a východní Moravě se rušit nebudou, smlouvy se zdravotními pojišťovnami na příští rok nemá uzavřené žádná. Jistotu, kam se situace bude vyvíjet dál, ale nemá ani jedna z nemocnic. Řada změn se teprve projevuje, některé trendy se v nemocnicích projevují už nyní.

Zásadní změna čeká dvě brněnské fakultní nemocnice, které ošetří nejvíc pacientů v kraji. „Zatím víme, že půjde o změnu právní formy organizace ze státní příspěvkové organizace, kterou řídí Ministerstvo zdravotnictví, na veřejnoprávní korporátní instituci. Půjde o to, jak bude nastavená smlouva s lékařskou fakultou. Ta si stanoví, jaký druh a rozsah péče bude poskytovat,“ popsala mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny Šárka Urbánková. Pacientů by se změna dotknout neměla.

Mění se i ostatní nemocnice. Trend první – jednodenní chirurgie, odkud pacient druhý den po operaci odchází. Pochvalují si ji nemocnice, ale i samotní pacienti. „Jsem rád, že druhý den ráno půjdu domů. Není nad domácí stravu a vlastní postel,“ řekl se smíchem Jiří Hoder, kterého čeká plastika ramenního kloubu. Vloni už na blanenské jednodenní chirurgii prodělal operaci karpálních tunelů. „Nemám důvod měnit zařízení,“ vyjádřil svoji spokojenost.

Blanenská nemocnice za necelé dva roky ošetřila 1 700 pacientů. „V rámci tohoto regionu je režim jednodenní péče velmi kladně vnímaný. Chodí nám i hodně děkovných dopisů, takže to byl správný krok,“ popsala ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková. Vloni s nemocnicí přitom pojišťovny nechtěly ani podepsat smlouvu. „V tomto roce už máme smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami. Pořád ale diskutujeme nad cenami jednotlivých zákroků, to je takový nikdy nekončící proces,“ dodala Danihelková. Oddělení běžně operuje třeba žlučníky, slepá střeva nebo řeší ortopedické problémy.

Vyšší efektivita a úspory. Některé nemocnice ruší lůžka dobrovolně

Trend druhý – slučování lůžek nebo jejich rušení s tím, že je nahrazují denní stacionáře. V Blansku provedli restrukturalizaci už před rokem sami podle vzoru ze zahraničí. „Zrušili jsme 18 lůžek kožní odbornosti a předělali jsme je na stacionář. Pacienti ráno přicházejí, podstoupí danou terapii, což je záležitost čtyř až pěti hodin, a poté odchází domů,“ popsala provoz Danihelková. Pacienti, již vyžadují hospitalizaci, leží na interním nebo plicním oddělení nemocnice.

Změny dozná i největší nemocnice ve Zlínském kraji. Vedení nemocnice Tomáše Bati se chystá slučovat podobná oddělení. Ani tady by pacienti neměli poznat rozdíl, personál se přesune tam, kde ho bude potřeba.