Pozor na Karvinsku, vzduch tam výrazně zhoustl

KARVINÁ - Ovzduší na Karvinsku se během posledních čtyřiadvaceti hodin výrazně zhoršilo. Na šesti místech naměřené hodnoty téměř troj- až čtyřnásobně překračují povolené hodnoty. Dosud tak vysoké koncentrace polétavého prachu hlásila jen stanice ve Věřňovicích.

Pro oblast Ostravska, Karvinska a částečně i Frýdecko-Místecka dál platí smogová situace, kterou meteorologové vyhlásili ve čtvrtek. Na šesti místech kraje ale koncentrace prachu vysoce překračují povolený limit 50 mikrogramů na metr krychlový.

Nejhorší je situace v Českém Těšíně, Bohumíně a Věřňovicích. Koncentrace se tam pohybují od 196 do 199 mikrogramů. Na některých místech jsou přitom hodnoty výrazně vyšší než v sobotuodpoledne. Například v Orlové čtyřiadvacetihodinové koncentrace vzrostly o téměř 100 mikrogramů na současných 163 mikrogramů.

Vyhlášení smogové situace varuje před možným vyhlášením signálu regulace. Při něm už firmy musejí dodržovat ekologická opatření. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven.

U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení. Ovzduší ve Slezsku a na severní Moravě patří k nejhorším v České republice i v Evropě. Situace bývá nejhorší na podzim a v zimě.