V Ostravě končí prodeje městských bytů

Ostrava - Privatizace obecních bytů v Ostravě je u konce. 11 tisíc bytů – tedy většinu - si chce město už nechat. Vyplývá to z materiálu, který dokončuje magistrát společně s jednotlivými obvody a odborníky. Ostrava tak bude mít po 20 letech bytovou koncepci.

Důchodců i rodin, které nebudou mít peníze na byt ani nájem, bude podle sociologů přibývat a Ostrava chce být připravená. Velkou část bytů ale jednotlivé obvody už prodaly. „Obvody si dělaly každý bytovou politiku 20 let, takže najít dohodu nebylo jednoduché, ale podařilo se,“ prozradil primátor Ostravy Petr Kajnar. Některé obvody mají v plánu v prodejích bytů pokračovat. Město si ale chce většinu těch zbylých už nechat. „Samozřejmě bych raději viděl větší soběstačnost rozhodování městských obvodů v té bytové koncepci, ale respektujeme i stanovisko města,“ doplnil starosta městského obvodu Ostrava – Poruba Lumír Palyza.

Ostrava – Jih – nejlidnatější obvod. Tady je a také zůstane nejvíc bytů v majetku města. „My nevidíme nejmenší důvod rozprodávat byty, protože naší filozofií je poskytnout občanům určitou jistotu bydlení,“ uvedl starosta městského obvodu Ostrava – Jih Karel Sibinský. Bytová koncepce je podle vedení města kompromisem. V Porubě se bude prodávat ještě zhruba 500 bytů a Jih uspokojí asi 800 žádostí. Žádné další velké prodeje už ale neproběhnou. Městu tedy zůstane celkem zhruba 11 tisíc bytů. Podle sdružení nájemníků přichází bytová koncepce pozdě a město si mělo nechat bytů víc. „Z našeho pohledu je to málo, obec jako taková má vlastně povinnost zabezpečovat potřeby svých občanů a bydlení mezi ně patří,“ tvrdí Jan Vozárik ze Sdružení nájemníků ČR. Ostrava musí ještě dořešit financování rozvoje sociálního bydlení. Mají se na něm podílet obvody i rozpočet města.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod