Panský dvůr dostal novou tvář a bude opět sloužit městu

Veselí nad Moravou – Po dvou letech oprav finišují přípravy na znovuotevření panského dvora ve Veselí nad Moravou. Z budovy, která vznikla v polovině 17. století, se stane kulturní a informační centrum. Rekonstrukce vyšla na 60 milionů korun.

Infocentrum, výstavní prostory nebo expozice Baťova kanálu. A taky šest nových pracovních míst. To vše už od 2. prosince nabídne obyvatelům Veselí nad Moravou nově zrekonstruovaný panský dvůr. Přestavba historické budovy v multifunkční centrum přišla na 60 milionů korun, 90 procent nákladů pokryly dotace. 

V objektu vznikne Turistické centrum Veselska, stálá expozice tradičních regionálních výrobků a řemesel, městská galerie i expozice o Baťově kanálu. Zvláštností bude i cyklistická expozice spojená s půjčovnou kol. První výstava je naplánovaná už na slavnostní otevření 2. prosince, tématem by měla být adventní. 

Veselská radnice usilovala o opravu panského dvora několik let. „Budova byla v 50. letech využívána jako administrativní, od konce 80. let byla postupně opouštěna,“ popsal starosta Veselí nad Moravou Miloš Kozumplík (ODS). Poté, co byl v roce 1994 panský dvůr prohlášen památkou, začalo město přemýšlet, jak ho opravit. „Povedlo se to až na základě evropských dotací z programu na cestovní ruch,“ dodal Kozumplík. 

Starosta Veselí nad Moravou Miloš Kozumplík (ODS) o opravách (zdroj: ČT24)

Původní panský dvůr byl postaven v roce 1655. Iniciátorkou stavby byla Judita, vdova po uherském šlechtici Imrichu Balassovi z Ďarmot. O necelé století později byl dvůr rozestavěn do čtyř úhlů a tří traktů, obklopený byl zdí a nedaleko něj ležel i panský hostinec. „Od té doby získal velký význam jako hospodářské centrum oblasti, největší rozkvět přišel v roce 1732,“ upřesnil starosta. Dvorské stáje mohly pojmout sto osmdesát kusů skotu a patnáct set ovcí.