Exekutoři učí seniory, jak nespadnout do dluhové pasti

Brno - Seniorů v exekuci rok od roku přibývá. Dostávají se do tíživé finanční situace a často končí i bez střechy nad hlavou. Exekutoři je teď proto začli školit v bezplatných poradnách, jak nenaletět vykutáleným prodejcům. Poprvé vyjeli také přímo do domova důchodců v Brně.

Ve spárech prodejců málem skončil i pan Miroslav. „Nabízeli nádobí, vysavač… Záloha byla tisícovka a potom vyžadovali další, přesto, že jsem měl výherní kartu, že jsem to vyhrál,“ svěřuje se. Celkem se jednalo o částku téměř 40 tisíc, které si musel půjčit. „Kupní smlouvu jsme vypověděli za pět minut dvanáct, našeho klienta jsme ochránili před tím, aby se dostal do finančních problémů,“ říká Monika Čermáková z brněnského Domova pro seniory Foltýnova.

Dalších 45 tisíc českých důchodců, kteří jsou v exekuci, ale takové štěstí nemělo. Podle exekutorů seniorů v exekuci rok od roku přibývá, v její pasti je už každý padesátý. „Větší část si přináší exekuci z produktivního věku, jsou to typicky podnikatelé, kteří se zadlužili. Asi 25 procent seniorů se ale dostává do exekuce právě z těch 'populárních důvodů', jako jsou nákupní akce,“ říká prezident exekutorské komory Jiří Prošek. Množství důchodců, kteří se topí v dluzích, donutilo samotné exekutory jednat.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod