Památník zákřovské tragédie v novém

Zákřov - Nově upravený areál památníku obětem vypálení dnes odhalili v obci Zákřov na Olomoucku. Malá osada se na samém sklonku druhé světové války stala terčem útoku nacistů. Jejich řádění nepřežilo na dvacet místních mužů. Němečtí vojáci je zaživa upálili v lese.

18. duben 1945. Do Zákřova dorazilo gestapo z nedalekého Velkého Újezdu a prapor Vlasovců. Vojáci tvrdili, že hledají partyzány. Ve večerních hodinách obec obklíčili a začali zapalovat jednotlivá stavení. „Bylo to strašné, to si nikdo nedovede představit,“ popisuje pamětnice Zdenka Calábková. Gestapo nakonec zatklo třiadvacet mužských obyvatel vesnice. Po výsleších část z nich vojáci propustili. Devatenáct mužů ale nacisti o dva dny později zavezli do lesa k samotě Kyjanice. Zavřeli je do boudy, tu polili dehtem a benzínem a zapálili.

Řádění nacistů připomíná od roku 1949 památník Zákřovská žalov. Protože v posledních letech začal chátrat, usilovala obec o jeho opravu. Dnes byl zrekonstruovaný areál slavnostně otevřen. „Celý ten památník se změnil. Teď je z toho nejenom památník, ale takový odpočinkový park,“ řekla starostka obce Tršice Leona Stejskalová. „Byla podtržena pietnost toho místa, kdy došlo k úpravám zpevněných i nezpevněných ploch a k celkové úpravě samotného pomníku i jeho okolí,“ doplnil architekt Michal Šmehlík. Rekonstrukce přišla na tři sta osmdesát tisíc korun. V budoucnu přibude také nový mobiliář a tabule s informacemi o událostech druhé světové války.

Poznámka redakce: Organizace Post Bellum, která dokumentuje příběhy pamětníků v projektu Paměť národa, v roce 2016 označila za viníky tragédie v Zákřově „německé fašisty a ruské kolaborantské vojáky z 574. kozáckého praporu“.  „Pamětníci ze Zákřova sice mluví o takzvaných vlasovcích, kozácká jednotka ale součástí Ruské osvobozenecké armády nebyla,“ tvrdí Post Bellum.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)